Veilig gedrag

Spoorwegterrein is verboden terrein. En dat is niet voor niets. 'Spoorlopers' zorgen elke dag weer voor ruim drie uur treinvertraging. Het is bovendien levensgevaarlijk. Daarom neemt ProRail maatregelen om spoorlopen tegen te gaan.

Verboden, gevaarlijk en hinderlijk

's Avonds vanaf de camping een mooie wandeling maken langs het spoor. Of 's ochtends langs het spoor naar school, omdat dat de kortste weg is. Het is levensgevaarlijk. En de machinist van een passerende trein moet wel inhouden, wat tot vertraging van het treinverkeer leidt. Daarom is het wettelijk verboden om je op spoorwegterrein te bevinden. Ook als er geen hek staat. De boete kan oplopen tot 230 euro.

PazzUp, scholieren

We vinden het belangrijk om scholieren te informeren over veiligheid rond het spoor. We maken hierbij onder andere gebruik van het lesprogramma PazzUp. De basis van het lesprogramma is de website www.pazzup.nl. Daarnaast geven medewerkers van ProRail op aanvraag gastlessen in de onderbouw van middelbare scholen. En we hebben contact met NS: via het lesprogramma NS Luisteris geven machinisten en/of conducteurs gastlessen op basisscholen.

Onveilig gedrag tegengaan

Ongeveer tien procent van alle vertragingen op het spoor is het gevolg van onveilig gedrag door fietsers, voetgangers, automobilisten en vandalen. Daarom nemen we alle mogelijke maatregelen om onveilig gedrag te voorkomen.

Maatregelen

  • Hekken en begroeiing om het spoor minder toegankelijk te maken.
  • Camera's en extra verlichting op spooremplacementen.
  • Struikelmatten (matten met omhoogstekend punten van kunststof om lopen vrijwel onmogelijk te maken).
  • Waarschuwingsborden op perrons en op locaties waar regelmatig spoorlopers worden gesignaleerd.
  • Buitengewoon opsporingsambtenaren die surveilleren langs het spoor en die bevoegd zijn om mensen aan te houden en te bekeuren.
  • Een pilot waarbij delen van het spoor onder 24-uurs cameratoezicht gezet zijn. De camerabeelden volgen we vanuit een speciaal ingerichte meldkamer.

Campagnes

Veel mensen realiseren zich niet hoe gevaarlijk hun gedrag is, en hoeveel overlast ze machinisten en treinreizigers bezorgen als ze "alleen maar de hond uitlaten". Daarom voorzien we campings, vakantie- en recreatieparken, jeugdherbergen en kampeerboerderijen die binnen een straal van 1,5 kilometer van het spoor liggen, van folders over de risico's van het spoor.

Veelgestelde vragen

Bij mij in de buurt staat geen hek langs het spoor. Waarom niet?

Niet overal langs het spoor staat hekwerk. Wij plaatsen alleen hekken waar dat nuttig is. Namelijk als uit een risicoanalyse blijkt dat er een bepaalde kans op ongelukken bestaat, bijvoorbeeld doordat de bebouwing dicht op het spoor staat. Een hek is niet nodig als er al een andere afscheiding is, bijvoorbeeld water, begroeiing of een geluidsscherm. 

Wat doet ProRail tegen onveilig gedrag op en rond het spoor?

Gedrag op en rond het spoor heeft onze volle aandacht. Met acties en campagnes wijzen we op de gevaren van spoorlopen of het negeren van de waarschuwingssignalen bij een spoorwegovergang. Ook plaatsen we hekken en camera's voor de veiligheid. 

Ongeveer vijftig buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) van ProRail surveilleren dagelijks langs het spoor. Zij verwijzen mensen die langs het spoor willen lopen naar alternatieve wandelroutes en mogen bekeuringen uitdelen als mensen de regels niet volgen. Verder onderzoeken we het verband tussen de tijd dat de slagbomen gesloten zijn en de neiging van mensen om de regels niet te volgen. 

Wat doet ProRail aan communicatie over gevaarlijk gedrag op en rond het spoor?

Behalve technische aanpassingen en handhaving, doet ProRail aan communicatie. Zo is er een lesprogramma voor het basisonderwijs en voortgezet onderwijs: PazzUp. Daarnaast voeren we regelmatig landelijke communicatiecampagnes over veilig gedrag bij overwegen. 

Wat is PazzUp?

Kinderen die in de buurt van een spoor spelen, scholieren die nog even snel tussen gesloten spoorbomen door zigzaggen, jongens die voor de lol een steen op een spoor leggen... Allemaal voorbeelden van gevaarlijk gedrag langs het spoor. ProRail vindt het belangrijk om scholieren te informeren over veiligheid rond het spoor.

Daarom ontwikkelden we PazzUp (www.pazzup.nl), een lesprogramma gericht op kinderen en jongeren uit de onderbouw van de middelbare school. Centraal in het lesmateriaal staat de boodschap dat je bij het spoor altijd op je hoede moet zijn, en dat de verkeersregels hier niet voor niets gelden.

Waaruit bestaat het lesprogramma PazzUp?

PazzUp bestaat uit lesmateriaal voor de midden- en bovenbouw van de basisschool en voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Via www.pazzup.nl kunnen docenten een gratis docentenhandleiding downloaden en/of bestellen. Met behulp van de docentenhandleiding, de informatie op www.pazzup.nl en de gratis werkbladen voor leerlingen kunnen docenten zelf hun les samenstellen. Daarnaast is het mogelijk een gastles aan te vragen. Medewerkers van ProRail geven gastlessen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Kijk voor meer informatie www.pazzup.nl.

Alle veelgestelde vragen over Veilig gedrag