Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Aannemers : Aannemers kleinschalig onderhoud

ProRail is beheerder van het Nederlandse spoorwegnet. Een van onze taken is het uitvoeren van kleinschalig onderhoud. Dat doen wij samen met vier gecertificeerde spooraannemers en een aantal kleinere gespecialiseerde onderhoudsbedrijven. Zo zorgen wij er samen voor dat het spoor in optimale conditie blijft.

Onderhoudscontracten

ProRail contracteert een groot deel van het kleinschalig onderhoud door middel van een prestatiegericht onderhoudscontract (PGO).

Een PGO-contract omvat dus een groot deel van het onderhoud én heeft een geografisch afgebakende scope. Het contract kenmerkt zich door prestatieafspraken tussen ProRail en de opdrachtnemer. Zo benutten we de kennis van de opdrachtnemer en bevorderen we innovatie.

Niet altijd PGO

Niet al het kleinschalig onderhoud is gecontracteerd door middel van een PGO-contract. Een aantal onderhoudsactiviteiten wordt afzonderlijk gecontracteerd. Een voorbeeld hiervan is het onderhouden van groenvoorzieningen.

Toekomstig onderhoud

Een PGO-contract zorgt voor minder storingen, efficiënter onderhoud en een hogere veiligheid, vergeleken met eerdere contractvormen. In 2021 lopen enkele PGO-onderhoudscontracten af. Deze worden opnieuw aanbesteed. ProRail onderzoekt samen met de markt de juiste contractvorm voor dit toekomstige onderhoud.

Contractgebieden

ProRail heeft het onderhoud verdeeld over 21 geografisch afgebakende contractgebieden. Vijf door ProRail erkende onderhoudspartijen voeren een groot deel van het kleinschalig onderhoud uit in deze contractgebieden. Negen lokale gebiedsteams van specialisten dragen binnen ProRail zorg voor het contractmanagement van de PGO-contracten.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers