Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Duurzaamheid : Dutch Design Week 2020

Volledig circulair gebouwde stations in 2050: dat is waar ProRail zich, samen met partners NS Stations en Bureau Spoorbouwmeester, sterk voor maakt. We zijn al goed op weg, maar voor volledige circulariteit moet nog veel ontdekt worden. Dat vraagt om een nieuwe blik op het ontwerpproces van stations; niet meer denken vanuit eisen, maar vanuit mogelijkheden. Van “alleen, als..” naar “wat, als..”. En daar hebben we innovatieve ideeën uit de markt hard bij nodig.

What if Lab

Samen met Dutch Design Foundation, NS Stations en Bureau Spoorbouwmeester zijn we daarom in 2019 het What if Lab: het Circulaire Station gestart waarin we ontwerpers hebben opgeroepen met innovatieve ideeën te komen voor het circulaire station. Dit What if Lab heeft geresulteerd in vier veelbelovende en elkaar aanvullende circulaire ontwerpconcepten van Nederlandse studio’s.

Bekijk: Ontdek de allergroenste stations van Nederland

Innovatieve concepten

Tijdens de virtuele Dutch Design Week van 17 tot 25 oktober 2020 worden de ontwerpen van de vier bureaus gepresenteerd.

Van Hollandse bodem
Welling Architects en Studio Tjeerd Veenhoven ontwierpen samen het ‘natuurlijke station’. Architect Leonie Welling tekende een station met natuurlijke materialen – lokaal hout, wanden van gestampt riet en leem, ontworpen door ‘materialenman’ Tjeerd Veenhoven. Bijzonder is bijvoorbeeld het gebruik van het oer-Hollandse mosselgranulaat als vervanger van beton. Dit is goed te verwerken in bijvoorbeeld de poefjes of de zitranden van een plantenvak.

Luchtzuiveraars
Deelnemer Scape Agency vindt dat een station ook moet bijdragen aan een gezonde leefomgeving. Ook deze ontwerpers beten zich vast in beton. Dankzij een speciale gerecyclede cementsamenstelling kunnen er mossen en algen op groeien, die zuurstof genereren en koolstofdioxide absorberen. Ook geluid vangt het op. Een supersimpele, maar fantastische oplossing voor bijvoorbeeld perronkeerwanden of gebouwgevels.

Wisselwerking
Bygg Architecture & Design gaat terug naar de start van een ontwerpproces. Zij introduceren ‘de Circulaire Expeditie’, een strategie voor de toekomst. Daarmee gaan ze samen met buurtbewoners, gemeente, ProRail en NS Stations op zoek naar de lokale kwaliteit die al bestaat op en rondom het station. Tijdens de expeditie worden uitdagingen en mogelijke oplossingen voor het stationsgebied in kaart gebracht. Zo wordt samen gewerkt aan een circulair bestendige samenleving.

Dutch Design Week

Dit jaar kan je ons helaas niet op locatie in Eindhoven bezoeken, maar wel online op tijdens de virtuele Dutch Design Week 2020. Naast de presentatie van de winnende concepten van het What if Lab toont ProRail haar doelstellingen en gerealiseerde projecten op het gebied van circulair ontwerpen en bouwen van stations.

Bekijk een volledig overzicht

Enthousiast

ProRail is erg enthousiast over de innovatieve ontwerpconcepten voor circulaire stations van de vier geselecteerde ontwerpers. Ze vullen elkaar ook goed aan, de concepten zouden op één station toegepast kunnen worden. Met de virtuele expositie gaat ProRail graag in gesprek met betrokken stakeholders en marktpartijen hoe we deze concepten breed toepasbaar kunnen maken bij de bouw van nieuwe stations. Om zo samen grote stappen te zetten richting volledige circulariteit in 2050.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers