Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Wat doet ProRail om te voorkomen dat de das terugkomt?

Veelgestelde vraag

We zorgen ervoor dat de das een andere woonplaats kiest of dat de das niet meer kan graven in de spoordijk. Maar dat is niet eenvoudig.

Op risicolocaties maaien we het talud. Dat maakt de locatie langs het spoor iets minder aantrekkelijk voor de das. Verder helpen we ze om bij een voedselrijk gebied te komen door buizen als tunnel onder het spoor te leggen. In sommige situaties moeten wij ze een alternatieve leefomgeving bieden in de vorm van een kunstburcht. Of soms is vangen en ergens anders uitzetten een optie.

Als de das vertrokken is maken we de spoordijk met bijvoorbeeld gaas en hekwerk dat we tot op het grondwaterniveau ingraven ongeschikt voor dassengraverij. Dat doen we bijvoorbeeld in Friesland, bij Molkwerum, over kilometers lengte. Voor al deze maatregelen is een ontheffing nodig, omdat de das een beschermd dier is.

Meer over:

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers