Wat gebeurt er met de das bij het nemen van maatregelen?

Veelgestelde vraag

De das is een beschermde diersoort en daarom zijn we verplicht ons aan de regels te houden die gelden voor het ingrijpen in de natuurlijke leefomgeving van het dier. Met ontheffing van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland mogen we, bijvoorbeeld in Esch, maatregelen nemen en de dassen op een natuurlijke en diervriendelijke manier uit het spoor halen

Per locatie kunnen de maatregelen echter verschillen. In het Friese Molkwerum geven we de dassen tijd (en rust) om zelfstandig naar de aangelegde kunstburcht te gaan. We brengen gaas aan op de spoordijk om ze te ontmoedigen terug te keren. Op de uiteinden van de gangen zetten we terugslagkleppen; de das kan er wel uit, maar niet meer in het oude huis.

In het Brabantse Esch geven we dieren ook de kans zelfstandig te vertrekken en passen we ontmoedigende maatregelen toe. Dit proces verloopt sneller doordat de dieren zelf in de omgeving iets nieuws zoeken, want deze situatie ligt te midden van een groter dassen-leefgebied, zeggen ecologen. Als we bij werkzaamheden dassen in gangen aantreffen, dan worden ze onder begeleiding van een dierenarts en ecoloog verdoofd en opgevangen.

De stichting Das & Boom is nauw betrokken bij het ontmantelen van de burchten en de verhuizing van de dassen.

Meer over:

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers