Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Wat zijn generieke maatregelen binnen het LVO?

Veelgestelde vraag

Het Landelijk Verbeterprogramma Overwegen (LVO) streeft naar optimale benutting van het beschikbare budget. Dit betekent dat we zoeken naar maatregelen die de problematiek op zo veel mogelijk overwegen in Nederland verbeteren. Deze maatregelen noemen we generiek.

Hierbij richten we ons op:

  • Het verkorten van dichtligtijden, met onder andere de afteller

De afteller verkort dichtligtijden op bepaalde overwegen. In deze video leggen we uit wat een afteller is. 

  • Gedragsbeïnvloeding

Gevaarlijk gedrag speelt bij veel incidenten op overwegen een belangrijke rol. We kijken daarom welke aspecten van invloed zijn op het gedrag van weggebruikers. We doen onderzoek naar slalomgedrag, stilstaan en ingesloten raken tussen de overwegbomen bij filevorming. Daarnaast besteden we aandacht aan kwetsbare groepen, zoals ouderen of gehandicapten. We proberen zoveel mogelijk concrete maatregelen in te voeren om het gedrag bij overwegen te beïnvloeden.

  • Maatregelenbeleid

Naast fysieke maatregelen zijn er vanuit het generieke traject ook een aantal beleidsmatige maatregelen opgepakt. Zo hebben ProRail, politie, gemeenten en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) afspraken gemaakt om samen beter te leren van incidenten op overwegen. Daarnaast is er een leerpuntenrapport en actieplan opgesteld om de overwegomgeving beter in te richten. Deze maatregelen zijn inmiddels uitgevoerd en maken onderdeel uit van het standaard overwegenbeleid.

Meer over:

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers