Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Waarom knippert het vertreksein op stations?

Veelgestelde vraag

Het vertrekseinlicht, gebruikt door conducteurs bij de vertrekprocedure van de trein, knippert op stations. Eerst brandde het licht constant. Waarom deze verandering?

Conducteurs hebben gevraagd om een aanpassing van het vertrekseinlicht. Ze kunnen het namelijk niet altijd goed herkennen of zien. Dat komt bijvoorbeeld door andere lampen op perrons of door de achtergrond.

Door het vertrekseinlicht te laten knipperen, is het beter zichtbaar. Bovendien is de conducteur er zeker van dat hij of zij naar het vertrekseinlicht en dus niet naar een ander licht kijkt. In 2016 is een proef gestart met knipperende vertrekseinlichten tussen Zwolle en Groningen. Deze proef is uitgebreid geëvalueerd en zeer positief ervaren door alle betrokken vervoerders. Daarom gaan we in het hele land de vertrekseinen van een knipperlicht voorzien.

Op 13 juni 2022 zijn onze onderhoudsaannemers gestart met de ombouw van de huidige vertrekseinlichten naar knipperende vertrekseinlichten. De oude gloeilampen worden bovendien vervangen door duurzame led-armaturen. Daar zijn ze dit jaar nog mee bezig. Eind van het jaar moeten alle vertrekseinlichten op de stations knipperen.

Het knipperende vertrekseinlicht is inmiddels toegevoegd aan de Spoorwegwet (bijlage 4, artikel 24, nummer 700).

Meer over:

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers