Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Stapt ProRail over op elektrische wisselverwarming?

Veelgestelde vraag

ProRail werkt aan de ombouw van gas naar elektrisch verwarmde wissels. Elektrische wisselverwarming is namelijk beter voor het milieu. Hoewel ProRail groen gas gebruikt, ontsnapt bij gasverbranding methaan, wat schadelijk is. Door (groene) stroom te verbruiken kunnen we die uitstoot voorkomen.

Zestig procent van de verwarmde wissels wordt elektrisch verwarmd. De vervanging van verwarming doen we wanneer een bepaald stuk spoor toch al aan vervanging toe is. Eerder vervangen kan ook, maar dat vergt een enorme extra investering. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bepaalt uiteindelijk of die investering ook daadwerkelijk gedaan gaat worden. Tot slot: Wisselverwarming helpt storingen door sneeuwval en ijsvorming voorkomen, maar dat wil niet zeggen dat die storingen niet meer voorkomen. Soms zijn de omstandigheden zo slecht dat er simpelweg niet voldoende verwarmend vermogen is om de winterse neerslag weg te smelten.

Meer over:

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers