Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

: 398 stations

Soms saai, soms mooi. Soms levendig en dan weer stil. Maar ze zijn onmisbaar voor de mobiliteit in Nederland: de 398 stations die ons kikkerlandje rijk is. Fotograaf Stefan Verkerk heeft ze allemaal bezocht en vastgelegd met zijn camera.

Modern of oud

Stefan vond het geen straf om voor het Instagram-account ProRail Stations naar alle uithoek van Nederland te reizen: “Er zijn zoveel mooie stations in Nederland. Van moderne stations zoals Arnhem Centraal of Delft, tot prachtige oude stations zoals Den Haag HS, Haarlem en Valkenburg. Maar ook kleinere stations zoals Nijmegen Goffert springen tegenwoordig behoorlijk in het oog.”

“Juist de contrasten tussen de verschillende stations zijn soms enorm en dat maakt het bijzonder. Wat mij ook opvalt is dat steeds meer gemeentes flink investeren in een mooie stationsomgeving met veel groen. Iets wat de foto's zeker opfleurde!”

Fotograaf Stefan op zijn 'eigen' station, in het Gelderse Wezep
Fotograaf Stefan op zijn 'eigen' station, in het Gelderse Wezep

Een mooi avontuur

Iets meer dan 17 volle dagen in 2021: zo veel tijd had hij nodig om álle 398 stations in Nederland vast te leggen. Dat resulteerde in enkele tienduizenden foto's, ruim 8.000 nabewerkte foto's en ook 398 selfies van de fotograaf met het stationsbord. Het was een mooi avontuur, stelt Stefan. 

“Het station is de samenleving in het klein. En daarom is de kans dat je er een bijzonder verhaal hoort of meemaakt best groot. Dankzij mijn hesje met ProRail achterop werd ik ook vaak aangesproken. Zo kon ik een vrouw helpen die haar bril was verloren. Met hulp en goedkeuring van de Verkeersleiding en Incidentenbestrijding van ProRail, viste ik hem uit het spoor.” 

Maar het was toch ook altijd weer fijn om thuis te komen na zo'n lange dag. Op station Wezep dus.

ProRail Stations

Een jaar geleden begonnen we met het Instagram-account ProRail Stations. Daar verschijnt bijna dagelijks een mooie verhaal over een station met de foto's die Stefan in 2021 maakte. 

Bekijk het op Instagram Bekijk het op Instagram

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers