Verkiezingen 2023 : Aandacht voor het spoor

Met de verkiezingen voor de deur (november 2023) wordt er momenteel druk geschreven aan de programma's van politieke partijen. Daarom doet ProRail nu concrete suggesties over hoe het spoor een bijdrage kan leveren aan maatschappelijke uitdagingen op gebied van wonen, werken en klimaat. Samen met diverse stakeholders hebben we een position paper geschreven.

Centrale thema's

Politieke partijen willen graag input voor hun verkiezingsprogramma's. En bij de coalitievorming is onze input opnieuw belangrijk voor de beleidsvorming voor de spoorsector. Dan leveren we input in de vorm van een brief aan de (in)formateur die de onderhandelingen doet.

In de position paper staan de centrale thema's van ProRail voor de komende verkiezingen. Deze position paper is met een groot aantal belanghebbenden besproken. Dit zijn bijvoorbeeld personen- en goederenvervoerders, verladers, reizigersorganisaties, maatschappelijke organisaties en havens. We doen dit om hen te informeren en om te kijken of het mogelijk is om samen op te trekken bij het naar buiten brengen van onze boodschap.

Position paper

ProRail laat in de position paper zien hoe het spoor een belangrijke bijdrage kan leveren aan de grote maatschappelijke opgaven waar Nederland voor staat. Het document benadrukt bijvoorbeeld het belang van investeringen in verduurzaming, voldoende capaciteit voor personen en goederen en de instandhouding van de huidige infrastructuur.

Lees de position paper Lees de position paper

Klimaat, wonen en werken

Een aantal punten uit de position paper:

  • Klimaat. Investeringen in goederenvervoer en personenvervoer per spoor, als basis voor personenmobiliteit om nationale en (inter)nationale klimaatdoelstellingen te kunnen halen;
  • Wonen. Belang van het openbaar vervoer en spoor bij de ontsluiting van (nieuwe) woonwijken in het kader van de woningbouwopgave en de bereikbaarheid van de regio;
  • Economie/werken. Investeringen in instandhouding (beheer en onderhoud) en digitalisering zijn essentieel voor de toekomstbestendigheid van het spoor.

Hierboven kun je het complete document lezen en downloaden.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers