ProRail zoekt honderden nieuwe treinverkeersleiders en start campagne

Treinverkeersleiders zijn een onmisbare schakel in het treinverkeer. Zonder hen staat Nederland stil. Maar helaas is deze boeiende en verantwoordelijke functie nog te onbekend. Daarom geeft ProRail op maandag 18 november het startsein voor de wervingscampagne ‘Treinverkeersleider. Best belangrijk.’
Treinverkeersleider

80 tot 100 nieuwe treinverkeersleiders per jaar nodig

Treinverkeersleiders zorgen ervoor dat ruim 1,2 miljoen treinreizigers en 110.000 ton goederen in 5.500 treinen elke dag weer tijdig en veilig hun bestemming bereiken. ProRail zoekt de komende jaren honderden nieuwe treinverkeersleiders. Niet alleen omdat door vergrijzing van het personeelsbestand grote behoefte ontstaat aan nieuwe mensen. Maar óók omdat ProRail meer treinen laat rijden vanwege de verwachte reizigersgroei tot 2030. 

In de komende jaren hebben wij tachtig tot honderd nieuwe treinverkeersleiders per jaar in opleiding nodig. Dat betekent dat we duizenden sollicitanten zoeken met een mbo-4, havo-, vwo- of hbo-diploma. Dit zijn er zoveel vanwege de pittige opleiding die zo’n negen maanden in beslag neemt. ProRail laat in de wervingscampagne zien wat het werk inhoudt, welke boeiende rol een treinverkeersleider heeft en welke impact hij of zij heeft.

Treinverkeersleider. Best belangrijk.

ProRail is verantwoordelijk voor het spoornetwerk in Nederland. Hoewel de dienstregeling op het spoor volledig is geautomatiseerd, wordt deze 24 uur per dag nauwlettend gemonitord door zo’n 800 verkeersleiders. Zij zijn werkzaam op een van onze twaalf locaties, verspreid over heel Nederland. 

In het omvangrijke open spoornetwerk van ProRail doen zich duizenden incidenten per jaar voor. De treinverkeersleider staat in dat soort situaties voor de uitdaging het treinverkeer zo snel mogelijk te hervatten zonder hierbij strikte veiligheidseisen uit het oog te verliezen. 

Ook is de treinverkeersleider nauw betrokken bij de voorbereiding op grote evenementen – van het Songfestival tot de Formule 1 – en verantwoordelijk voor de planning en veilige uitvoering van werkzaamheden aan het spoor.

Prachtige functie

Niet iedereen beseft wat voor verantwoordelijke rol onze treinverkeersleiders spelen. “In onze campagne proberen we hier verandering in te brengen”, vertelt John Voppen, CEO van ProRail. “We willen zo veel mogelijk mensen enthousiast maken voor deze prachtige functie.”

“Als treinverkeersleider sta je elke dag voor nieuwe uitdagingen. Het is een verantwoordelijke en afwisselende baan. Je krijgt te maken met complexe situaties die je snel moet kunnen oplossen. We zijn dan ook op zoek naar enthousiaste, besluitvaardige mensen met overtuigingskracht, die in staat zijn in een split second beslissingen te nemen. Iedereen die zich hierin herkent, nodig ik van harte uit om op deze functie te solliciteren.”

Enthousiast? Bekijk dan hier onze vacatures!

 

Gepubliceerd op