2016: laatste etappe spoorvernieuwing Utrecht

Nieuws

15 oktober 2015

Om in de toekomst meer treinen te kunnen laten rijden van en naar Utrecht, vernieuwen we de sporen rondom het station. Daar zijn we nu 2 jaar mee bezig; volgend jaar beginnen we aan de laatste etappe. De reiziger zal ook in 2016 hinder ondervinden van de werkzaamheden, maar Utrecht blijft bereikbaar.

Overlast zoveel mogelijk beperken

Om de overlast voor reizigers zoveel mogelijk te beperken werken we vooral in de weekenden, 's nachts en tijdens vakanties aan het spoor. Reizigers moeten rekening houden met langere reistijden, vaker overstappen, drukke treinen en reizen per bus in plaats van met de trein. Soms werken we langere aaneengesloten perioden aan het spoor, bijvoorbeeld met Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, in de zomer- en de herfstvakantie. We zullen reizigers samen met NS tijdig en intensief informeren. Advies is om altijd voor vertrek de reisplanner te checken op ns.nl.

Laatste etappe

2016 is het jaar van de grote ombouw van het emplacement Utrecht. Aan de noord- en zuidzijde van Utrecht Centraal worden sporen en bovenleiding vernieuwd en van een nieuw beveiligingssyteem voorzien. Er komen nieuwe perronkappen en perrons worden verbreed om meer ruimte te maken voor reizigers. Het aantal sporen van Utrecht Centraal naar Utrecht Lunetten gaat van vier naar acht. De nieuwe dive-unders bij Utrecht Lunetten worden in gebruik genomen zodat treinen elkaar niet meer hoeven te kruisen. Station Utrecht Vaartsche Rijn wordt in gebruik genomen, net als de Moreelsebrug ten zuiden van Utrecht Centraal.

Op naar de finish

Het spoorknooppunt Utrecht is eind 2016 klaar voor de toekomst. De sporen rond Utrecht Centraal zijn dan grotendeels vernieuwd en in rechte banen gelegd en er zijn twee nieuwe sporen bijgebouwd. Daarmee is er meer ruimte op het spoor voor reizigers- en goederentreinen. Op vernieuwde, brede perrons is meer ruimte voor de reizigers. Utrecht heeft natuurlijk al een moderne Verkeersleidingspost en eind 2016 heeft Utrecht Centraal ook een vernieuwd station. Geschikt voor 100 miljoen reizigers per jaar.

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers