50% energiebesparing door ledverlichting op stations

Nieuws

Gepubliceerd op 4 augustus 2016 - Laatste update: 16 augustus 2020 11:26 uur

ProRail gaat een groot deel van de verlichting op stations verbeteren. In 2020 is alle verouderde verlichting vervangen door ledverlichting. Daarmee besparen we gemiddeld 50% energie en wordt de kwaliteit van het licht sterk verbeterd.

Gedimd licht

Verlichting op de perrons is goed voor zeven procent van het energieverbruik van ProRail. De komende jaren brengen we op zoveel mogelijk stations ledverlichting aan en leggen we waar mogelijk een slim systeem aan dat de verlichting dimt als er geen reizigers zijn.  Naast armaturen en dimmers gaat het om het aanpassen van masten, abri’s, en bekabeling. Dit zorgt voor een flinke energiebesparing en minder lichtoverlast voor de omgeving en de natuur. De investering wordt terugverdiend door een besparing op energieverbruik en onderhoudskosten.

Toegankelijkheid

Naast flink besparen op onze energierekening, wordt de toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking door de nieuwe ledverlichting vergroot en draagt het daarmee bij aan beter zelfstandig reizen.

Stations aan led

Inmiddels brandt de ledverlichting op de stations van Hardenberg, Voorschoten, Zoetermeer, Den Helder, Ruurlo, Lochem, Dieren en Lichtenvoorde.

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers