7-daagse van Leiden succesvol afgerond

Nieuws

17 februari 2020

ProRail en BAM hebben de klus geklaard, de laatste langdurige buitendienststelling voor Leiden zit erop. De sporen zijn volgens planning zaterdagnacht weer in dienst gegaan.

Weer een grote stap gezet

Na deze langdurige buitendienststelling hebben we de spoorvernieuwing van Leiden Centraal bijna afgerond. Met nog twee weekenden te gaan, hebben we straks 28 overbodige wissels weggehaald, 55 wissels vervangen en hebben we over een lengte van twee kilometer rails, dwarsliggers, ballast (spoorgrind) en bovenleiding vernieuwd. Zo houden we het spoor veilig en betrouwbaar. Én hebben we de hoogte van de perrons aangepast, zodat ze op hetzelfde niveau liggen als de vloer van nieuwe treinen. Instappen wordt hierdoor een stuk makkelijker, ook voor mensen met een beperking.

#stormCiara in Leiden

De buitendienststelling begon onder hoogspanning toen storm Ciara vorig weekend over het land raasde. BAM bedacht een slim plan om de geplande hijswerkzaamheden al op 8 februari uit te voeren in plaats van 9 februari, de dag van de storm. De nieuwe wissels werden tijdelijk op het perron neergelegd. En op zondag konden de wissels via een extra aangelegd hulpspoor met twee kleine kraantjes, ook bij zware wind, op hun plaats worden gelegd.

#stormDennis in Voorhout

Verderop op de lijn Leiden – Haarlem werkte aannemer Heijmans op 15 en 16 februari aan een nieuwe spooronderdoorgang voor een randweg in Voorhout. Storm Dennis raasde met windkracht 7 over het bouwterrein, maar de geplande werkzaamheden konden toch worden afgerond. En dat is goed nieuws want in het pinksterweekend (zaterdagavond 30 mei tot en met dinsdagochtend 1 april) gaan we de tunnel daadwerkelijke inschuiven. Medio 2021 kan de randweg naar verwachting open.

Bekijk het filmpje van de werkzaamheden in Voorhout (vóór de storm).

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers