Flitsen op kenteken bij overwegen

Automobilisten en brom- en snorfietsers die het spoor oversteken als de rode lampen knipperen, krijgen vanaf deze week een waarschuwingsbrief. Over een paar weken start ProRail met het opleggen van boetes met behulp van camera’s.

Risicovolle overwegen

ProRail start vanaf donderdag 29 maart 2018 met het handhaven op basis van camerabeelden bij twee overwegen in Hilversum. Deze overwegen zijn in overleg met de gemeente Hilversum uitgekozen. De handhaving vindt plaats in overleg met het Openbaar Ministerie.

Levensgevaarlijk

ProRail heeft de afgelopen maanden onderzocht of het mogelijk is met behulp van een slim camerasysteem controles uit te voeren op risicovolle overwegen. Het plaatsen van camera’s draagt bij aan het verbeteren van de veiligheid op- en rond het spoor. Dagelijks gebeuren er meerdere bijna-aanrijdingen omdat weggebruikers de geluid en lichtsignalen bij overwegen negeren. Uit cijfers blijkt dat weggebruikers nog steeds grote risico’s nemen door, als de overwegbomen sluiten, toch nog snel over te steken. Ook heeft ProRail tijdens de proef geconstateerd dat automobilisten en scooters levensgevaarlijke capriolen uithalen door zigzaggend tussen de gesloten bomen door oversteken.

Ongevallen

In 2017 vonden er 30 aanrijdingen met wegverkeer plaats op overwegen waarbij vijf dodelijke slachtoffers en verschillende gewonden waren te betreuren. Dit jaar staat de teller op 11 ongevallen, waarbij twee dodelijke slachtsoffers vielen.

Boetes tot 230 euro

De overtreders komen er de komende tijd nog van af met een waarschuwing. Daarna volgen er daadwerkelijk boetes. Voor automobilisten en motorrijders is de boete 230 euro, bromfietsers kunnen rekenen op een boete van 160 euro. De camerabeelden worden dagelijks bekeken door een buitengewoon opsporingsambtenaar van ProRail. Als een overtreding is geregistreerd, krijgt de kentekenhouder een bekeuring thuisgestuurd.

Voetgangers en fietsers

Voetgangers en fietsers kunnen niet via camerabeelden worden beboet. Hiervoor is toezicht ter plaatse nodig. ProRail voert daarom wekelijks handhavingsacties uit bij verschillende overwegen in het land.

Gepubliceerd op do 29 maart 2018

Gepubliceerd op