Aan de slag: bouw van nieuwe fietsenstalling station Gouda begonnen

Nieuws

11 september 2020

ProRail is vanochtend begonnen met de bouw van een nieuwe fietsenstallingen bij station Gouda. Een heimachine schroefde de eerste funderingspalen de grond in voor een stalling waar straks plek is voor zo’n 1750 fietsen. Eind dit jaar is het eerste deel van de stalling klaar en kun je al een nieuw stallingsplekje voor je fiets uitzoeken.

Stallen bij het station

De behoefte aan nieuwe stallingsplekken in Gouda is onverminderd groot. ProRail wil de reis van deur tot deur makkelijk maken. Dus is het belangrijk dat reizigers hun fiets goed kwijt kunnen en ook makkelijk weer kunnen terugvinden. Samen met de gemeente Gouda, provincie Zuid-Holland en NS zorgen we er daarom voor dat we het aantal stallingsplekken in het zuidelijke stationsgebied bijna verdubbelen.

 • Aan elkaar lassen twee paalelementen
  Aan elkaar lassen twee paalelementen
 • Eerste funderingspaal voor de nieuwe oostelijke fietsenstalling Gouda
  Eerste funderingspaal voor de nieuwe oostelijke fietsenstalling Gouda
 • Funderingspalen liggen klaar
  Funderingspalen liggen klaar
 • De oostelijke stalling ligt tussen het spoor en het vernieuwde busstation
  De oostelijke stalling ligt tussen het spoor en het vernieuwde busstation

Oost, west…en ondergronds

Aan beide kanten van het station komt een nieuwe stalling met twee verdiepingen. Aan de oostzijde, waar we vandaag begonnen zijn, creëren we ruimte voor circa 1750 fietsen, aan de westzijde voor zo’n 600 fietsen.  In de bestaande stalling onder het stationsgebouw zijn circa 800 plekken.

De ingang van de stalling verhuist naar de oostzijde van het station. Zo sluit de ingang beter aan op de fietsroute.  De oostzijde krijgt bovendien een extra ingang om de fietsenstalling en het station goed te verbinden. Dit betekent ook dat de indeling van de winkels in de stationshal wordt aangepast.

Herontwikkeling Zuidelijk Stationsgebied

De bouw van de fietsenstallingen is onderdeel van de transformatie van het zuidelijke stationsgebied. Betere voorzieningen voor reizigers zoals een nieuw busstation, nieuwe en grotere fietsenstallingen, een prettiger stationsgebouw en een stationsplein dat uitnodigt om de stad Gouda te verkennen zorgen ervoor dat een groeiend aantal reizigers met plezier en gemak van dit belangrijke station gebruik kunnen maken.

Daarmee wordt het OV, al dan niet in combinatie met de fiets, voor steeds meer mensen een aantrekkelijk, duurzaam alternatief. Meer informatie is hier te vinden.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers