Aandacht voor station Amsterdam Zuid

Nieuws

Gepubliceerd op 27 november 2017 - Laatste update: 16 augustus 2020 13:23 uur

De Amsterdamse gemeenteraad buigt zich deze week over een aanpassing van het project Zuidasdok en dan specifiek over de vernieuwing van station Amsterdam Zuid. Mogelijk wordt het ontwerp aangepast op de eventuele komst van een vijfde en zesde perronspoor.

Station Amsterdam Zuid wordt steeds belangrijker

Zuidasdok houdt bij de vernieuwing van station Amsterdam Zuid meer rekening met de mogelijke komst van een vijfde en zesde treinspoor aan de zuidzijde van het station. Met het doorvoeren van een aanpassing in het stationsontwerp wordt verder geanticipeerd op de mogelijke realisatie van de extra sporen. Ook wordt deze ontwikkeling aangegrepen om in het station verbeteringen voor de reiziger en de stedelijke omgeving door te voeren.

Verbeteringen voor de reiziger

Of en wanneer de daadwerkelijke realisatie van een vijfde en zesde spoor plaatsvindt is afhankelijk van bestuurlijke besluitvorming. Maar voordat de bouw van Zuidasdok start  houden we hiermee al rekening door de fundering te verzwaren. Dit om te voorkomen dat het station later weer op de schop moet, met alle gevolgen voor de kosten en hinder voor de omgeving.

De aanpassing gaat hand in hand met verbeteringen voor de reizigers. Zo wordt nu ook de zuidelijke plint van het station voorzien van winkels. Hierdoor heeft het station straks commerciële voorzieningen aan alle zijden. Ook wordt  de fietsenstalling aan de zuidzijde van het station, die in het huidige plan in de openlucht staat, inpandig gemaakt en uitgebreid.  Dit betekent dat alle drie de fietsenstallingen zich straks binnenin het station bevinden.

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers