Aanleg beveiligingssysteem ATB Vv Brabantroute bijna gereed

Nieuws

Gepubliceerd op 3 juli 2017 - Laatste update: 16 augustus 2020 12:41 uur

De veiligheid op de Brabantroute wordt deze zomer verder verbeterd. ProRail en aannemer Strukton leggen de laatste hand aan de aanleg van het beveiligingssysteem ATB Vv bij 95 extra seinen. Dit tot grote tevredenheid van de wethouders van Tilburg en Gilze en Rijen die zaterdag een kijkje kwamen nemen bij de aanleg.

ATB Vv is een beveiligingssysteem dat treinen tot stilstand brengt bij het naderen van een rood sein op lage snelheid. In Nederland zijn circa 2500 seinen uitgerust met dit systeem en daar komen dit jaar nog eens 400 extra seinen bij. Op de Brabantroute die loopt van Rotterdam, Breda, Tilburg, Eindhoven naar Venlo gaat het om 95 seinen. De aanleg heeft hier prioriteit gekregen omdat er de komende jaren periodiek exta goederentreinen rijden vanwege de aanleg van een derde spoor in Duitsland

Belangrijke verbetering van de veiligheid

ATB is een beveiligingssysteem dat treinen automatisch tot stilstand brengt als deze een rood sein naderen met een snelheid hoger dan 40 km per uur. De verbeterde versie ATB Vv brengt treinen ook tot stilstand als ze een rood sein naderen bij een snelheid lager dan 40 km per uur. ATB Vv is daarmee een goede aanvulling op ons ATB-beveiligingssysteem. Vanwege de toenemende drukte op het spoor heeft het Ministerie van Infrastructuur en Milieu de afgelopen jaren geld vrijgemaakt om meer seinen van dit systeem te voorzien. Op de langere termijn zal het huidige ATB systeem op een deel van het spoorwegnet vervangen gaan worden door het Europese beveiligingssyteem ERTMS.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers