Aanrijding tussen trein en trekker bij Hooghalen

Nieuws

22 mei 2020

Bij Hooghalen in de provincie Drenthe heeft op vrijdag 22 mei rond 16:10 uur een aanrijding plaatsgevonden tussen een trein en een trekker op een onbewaakte overweg. De politie heeft bevestigd dat de machinist van de trein hierbij is overleden. ProRail betuigt medeleven aan de nabestaanden en collega's van de machinist.

De machinist van de trein, een 58-jarige man uit Hardenberg is door het ongeval beklemd geraakt en direct komen te overlijden. De brandweer en prorail zijn bezig het slachtoffer uit de trein te halen.

— Politie Drenthe (@poldrenthe) May 22, 2020

Niet Actief Beveiligde Overweg (NABO)

Het tragische ongeval heeft plaatsgevonden op een Niet Actief Beveiligde Overweg (NABO), ook wel onbewaakte overweg genoemd. Dit type spoorwegovergang heeft geen spoorbomen of bellen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft ProRail opdracht gegeven om de 159 publiek toegankelijke NABO’s op het reizigersnet - zo snel als mogelijk - op te heffen. 

Voordat een onbewaakte overweg kan worden opgeheven moet ProRail een akkoord bereiken met lokale landeigenaren en rechthebbenden. Ook voor de aanpak van deze overweg was ProRail in gesprek om een alternatieve weg aan te leggen, zodat de overweg kon worden afgesloten. Het is verschrikkelijk dat de afsluiting niet op tijd is gekomen voor de omgekomen machinist.

Schade

De schade aan de infrastructuur is groot. Zo zijn er een aantal bovenleidingportalen gebroken en is het spoor zelf zwaar beschadigd. De trein zal aan de voorkant eerst op het spoor moeten worden gezet, zodat deze kan worden weggereden. Pas dan kunnen we de definitieve schade opnemen.

We verwachten het hele weekend bezig te zijn met reparatiewerkzaamheden, maar de ernst van die schade staat in schril contrast met het verliezen van de machinist.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers