Aantal aanrijdingen met dieren daalt

Nieuws

14 maart 2016

Nog een week en dan begint officieel de lente, de tijd dat de natuur ontluikt en dieren uit hun winterslaap ontwaken. Helaas merken we dat bij ProRail doordat er vaker aanrijdingen met dieren worden gemeld door machinisten. Dergelijke ongelukken kunnen een grote impact hebben op het treinverkeer. Daarom nemen we tal van maatregelen en met succes.

Afgelopen jaar is het aantal aanrijdingen met dieren op het spoor met bijna dertig procent gedaald. Het gaat meestal om aanrijdingen met klein wild zoals reeën, herten, wilde zwijnen of vogels, bijvoorbeeld zwanen. Dergelijke aanrijdingen veroorzaken soms grote hinder voor het treinverkeer.

Zwanenlinten

Zo kan een zwaan in het spoor er zomaar voor zorgen dat er een paar uur geen treinverkeer mogelijk is op een bepaald traject. Het is een van de redenen waarom ProRail 'zwanenlinten' plaatst langs het spoor. Die linten staan onder meer op het traject tussen Gouda en Utrecht Centraal. Ze helpen zwanen om hoger over het spoor te vliegen waardoor ze de bovenleiding niet raken.

Lammetjes

Langs het spoor staan op steeds meer plaatsen hekken om dieren van het spoor te houden. Soms is dat niet genoeg. Zo werden in de lente van 2014 nog 25 lammetjes aangereden op de lijn Alphen-Gouda. Na onderzoek bleek dat de jonge beestjes een manier hadden gevonden om onder het hekwerk door te kruipen om bij het groene gras langs het spoor te komen. Door de hekwerken deels in te graven, daalde het aantal aangereden lammetjes naar twee in 2015.    

Natuurbruggen

Het leefgebied van veel dieren en planten wordt doorkruist door wegen en spoorwegen. Daarom werkt PoRail mee aan het Meerjarenprogramma Ontsnippering.  Om de belangrijkste natuurgebieden weer met elkaar te verbinden, hebben we samen met provincies en Rijkswaterstaat de afgelopen jaren tal van natuurbruggen over spoor- en autowegen gebouwd. Het gebied vanaf de Veluwe tot aan de Rijn en de IJssel is daardoor weer aaneengesloten.

Kleine faunavoorzieningen

Daarnaast heeft ProRail 7.000 kilometer spoor met 3200 hectare spoorberm. Met kleine initiatieven willen we ook hier een betere en veiligere leefomgeving voor de dieren daar creëren. Zo bieden we egels onderdak in dichtbegroeide egelsuites, plaatsen we bijenhotels en helpen we kleine dieren met het passeren van sporen door tunneltjes onder de sporen aan te leggen.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers