Aflevering 1 van nieuwe videoserie over spoorgoederenvervoer

Nieuws

28 november 2018

De eerste aflevering van onze videoserie over spoorgoederenvervoer staat online. In deze aflevering neemt verladingsoperator Raymon Lucas van havenbedrijf Koole Terminals in Pernis je mee tijdens een dag op zijn werk. "Ik kwam hier binnen als een broekie. Ik had nooit verwacht dat ik ooit op een locomotief zou rijden. Als je zes volle wagons achter je hebt hangen, geeft dat toch wel het gevoel dat je echt iets machtigs bestuurt."

Bekijk: Alles gaat over Kijfhoek #1: Wagonverladingen bij Koole Terminals

Miljoenen liters plantaardige en minerale oliën

Raymon werkt bij Koole Pernis, een overslagbedrijf waar jaarlijks tientallen miljoenen liters plantaardige en minerale oliën worden overgeslagen en verladen. Het spoor speelt daarbij een belangrijke rol. 

"De producten komen vanuit de hele wereld binnen via de havens. Die slaan we op in gigantische tanks die variëren van 150 tot 22.000 m3 met een totale opslagcapaciteit van 675.000 liter. Vervolgens worden deze producten vanuit hier verspreid door heel Europa."

'Degene die rangeert is mijn extra paar ogen'

"We rijden altijd met zijn tweeën. Als machinist hou ik me bezig met de bediening en het voor- en achteruit rijden van de locomotief. Degene die rangeert is als het ware mijn extra paar ogen. Op zijn aanwijzing stop ik of geef ik extra gas bij. Als je met zes volle wagons op je doel afgaat is het heel belangrijk dat je ervan uit kan gaan dat de machinist op tijd remt."

Benieuwd naar de volgende aflevering? Bekijk deze vanaf woensdag 12 december op onze socialmediakanalen.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers