Alexiatunnel genomineerd voor de Hilversumse Architectuurprijs

Nieuws

14 maart 2023

De Alexiatunnel is genomineerd voor de Hilversumse Architectuurprijs. Stem jij mee op de eerste dubbellaagse spoortunnel van Nederland?

Dubbellaagse spooronderdoorgang

Met de aanleg van de HOV-busverbinding tussen Huizen en Hilversum ontstond de kans en de noodzaak om de gelijkvloerse kruising van de Oosterengweg met het spoor te veranderen in een ongelijkvloerse kruising. Als onderdeel van het project HOV in ’t Gooi is de Alexiatunnel ontworpen door POSAD/MAXWAN en A&E Architecten.

De Alexiatunnel is de eerste dubbellaagse spooronderdoorgang van Nederland. Hij bestaat uit een boven elkaar gelegen buis voor snelverkeer en langzaam verkeer. Bij de uitwerking van deze onderdoorgang is er veel aandacht geweest voor detaillering, materialisering en sociale veiligheid.

De kleurstelling sluit aan op de omliggende bebouwing en de glazen borstweringen langs de tunnelwanden bieden zo veel mogelijk licht in de toegangen en een doorkijk op het maaiveld. Het metselwerk is kenmerkend voor de bebouwing en dominante architectuurstijlen in Hilversum. In samenspraak met omwonenden is een kunstwerk toegevoegd aan de onderdoorgang voor fietsers in de vorm van geperforeerde panelen in een lichte kleurstelling.

Stemmen

Tot 4 april mag iedereen stemmen voor de Publieksprijs. Dat kan via de website https://www.hilversumsearchitectuurprijs.nl. Op donderdag 20 april worden de Vakprijs en de Publieksprijs tijdens de officiële uitreiking bekendgemaakt.

Meer over:

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers