“Alles onder de grond graag”

Nieuws

17 januari 2018

Na bijna 10 jaar bouwen aan de Spoorzone in Delft hebben spoor en stad een gedaanteverandering ondergaan. De treinen, het station en de fietsen zijn uit het straatbeeld verdwenen. Vandaag deel 3 van onze terugblik op dit immense project: “alles onder de grond graag”.

Een spoortunnel onder de grond betekent ook perrons onder de grond, en als je dan toch bezig bent, bouw dan ook ondergrondse fietsenstallingen en een parkeergarage onder het maaiveld. Precies: dat hebben we gedaan in de afgelopen tien jaar.

Station

Het Delftse station is geïntegreerd in het nieuwe markante stadskantoor van de gemeente Delft. De stationshal met winkels is bovenop de spoortunnel gebouwd en zit aan de kant van de binnenstad. Van daaruit kunnen reizigers de ondergrondse perrons bereiken. De stationshal is door een glazen wand gescheiden van de publiekshal van het stadskantoor. 
Het nieuwe station heeft een lichte en rustige uitstraling. Door de ruime opzet van de roltrappen is er volop daglicht op de perrons, terwijl die toch op 8 meter diepte liggen. Het dak van de stationshal springt in het oog: welvende lamellen laten een historische plattegrond van Delft zien in Delfts blauw.

Fietsenstallingen

Ondergronds reizen betekent ook steeds vaker ondergronds parkeren. Sinds het voorjaar van 2017 heeft Delft een tweede ondergrondse fietsenstalling bij. Comfortabel reizen van deur tot deur. Op dit moment telt het station 7700 plekken. Geen overbodige luxe als steeds meer reizigers de fiets pakken naar het station. In 2019 volgt een derde ondergrondse stalling. Het station heeft dan 10.000 ondergrondse plekken. Dat is voldoende tot 2030.

Parkeergarage

Ook auto’s parkeren straks ondergronds: in maart opent het laatste grote onderdeel van de Spoorzone – de Prinsenhofgarage – haar deuren. De nieuwe ondergrondse parkeergarage biedt, verspreid over twee parkeerlagen, ruimte aan 650 auto’s. Op het dak van de parkeergarage is de Spoorsingelgracht teruggebracht. Deze gracht verdween in 1965 geleden toen het spoorviaduct gebouwd werd.

Terugblik en feest

Deze week blikken we terug op 10 jaar Spoorzone Delft. Op zaterdag 20 januari vieren we feest in de spoorzone feestindespoorzone.nl/. Delftenaren kunnen die dag onder meer hardlopen door de Willem van Oranjetunnel (zoals de spoortunnel inmiddels is gedoopt) of skaten en dansen in de Prinsenhofgarage.

Volgende aflevering: Afscheid van het Delftse spoorviaduct

 

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers