April doet wat ie wil

Nieuws

7 april 2016

De weergoden hebben het maar druk vandaag. De verwachting is dat het wisselend bewolkt wordt, af en toe regenbui valt, er kans op onweer en hagel is en last but not least: de zon schijnt ook af en toe. Kortom typisch april-weer.

Onweer

Vanuit ons operationele centrum houden we dagelijks de weerberichten 24/7 in de gaten. Ook op zo'n aprildag als vandaag met kans op onweer. Bij onweer zitten we soms met samengeknepen billen, want een blikseminslag kan flinke schade veroorzaken aan de spoorapparatuur. De bliksem kan bijvoorbeeld inslaan in de bovenleiding, kabels langs het spoor en in technische installaties. De impact is dan vaak enorm.

Aanpak

In Nederland slaat de bliksem per jaar ongeveer 100.000 keer in. Meestal werken de maatregelen die we genomen hebben, maar soms is de bliksem een ware kwelgeest. Overigens laten we het daar niet bij zitten. Door de infrastructuur opnieuw in te richten, proberen we de gevolgen tot een minimum te beperken. Zo worden systemen op de grote spooremplacementen zo min mogelijk afhankelijk gemaakt van elkaar. Als er ergens iets kapot gaat, kan de trein op andere delen van het spoor wel blijven rijden. Ook worden systemen dubbel uitgevoerd zodat ook bij blikseminslagen de treinen kunnen blijven rijden.

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers