Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Archeologische vondst bij station Driebergen-Zeist

Nieuws

21 maart 2017

Archeologen van ProRail en de gemeente hebben de resten van een boerderij uit de IJzertijd gevonden tijdens werkzaamheden in het stationsgebied Driebergen-Zeist. In het lichtgele zand in de ondergrond, vonden zij vorige week de resten van houten palen die meer dan 2.000 jaar geleden in de bodem zijn geslagen.

Uit de IJzertijd

De palen hebben de tand des tijds niet overleefd, maar hebben wel een afdruk in het zand achtergelaten. De palen zijn in de ijzertijd (800-12 voor Chr.) bij de bouw van een houten boerderij in de grond gezet. Samen vormden ze de dragende wanden van een boerderij met waarschijnlijk een rieten kap. In deze boerderij woonde vóór het begin van onze jaartelling een boerengezin, onder één dak met hun vee.

Ook aardewerk gevonden

Naast de palen vonden de archeologen scherven van aardewerken potten die de bewoners van de boerderij hebben gebruikt. De komende dagen hopen de archeologen nog meer resten te vinden van het erf en de akkers rond deze boerderij. Alle resten worden verzameld en meegenomen voor nader onderzoek door deskundigen.

Nog even tijd voor onzerzoek

De archeologische vondsten kwamen aan het licht bij de voorbereidingen voor de bouw van de tunnel onder het spoor bij Station Driebergen-Zeist. Naast het stationsplein zijn bomen gekapt om plaats te maken voor de nieuwe inrichting van het gebied rond het station en de tunnel. Binnenkort wordt gestart met het plaatsen van damwanden om ervoor te zorgen dat de tunnel veilig en droog kan worden gebouwd. Tot die tijd hebben archeologen de gelegenheid om de bodem te onderzoeken en te speuren naar sporen uit een ver verleden.

Driebergen-Zeist krijgt nieuw stationsgebied

De overweg van de Hoofdstraat vormt al jaren een knelpunt in het stationsgebied van Driebergen-Zeist. Er komt een onderdoorgang onder het spoor, de overwegen worden opgeheven en de wegen worden aangepast. Ook worden er twee nieuwe doorgaande sporen gebouwd. Het busstation wordt verplaatst en vergroot en fietsen kunnen in de toekomst geplaatst worden in een nieuwe ondergrondse fietsenkelder. NS en aannemer Aan de Stegge bouwen een parkeergarage.

Project Stationsgebied Driebergen-Zeist is een samenwerkingsverband van ProRail (in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu), provincie Utrecht, gemeente Utrechtse Heuvelrug, gemeente Zeist en NS. BAM realiseert als hoofdaannemer het nieuwe stationsgebied.

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers