Architecten ontwerp station Amsterdam Amstel bekend

Nieuws

28 juni 2016

Het ontwerpteam Office Winhov / Gottlieb Paludan Architects is door ProRail, gemeente Amsterdam en NS Stations geselecteerd om een ontwerp te maken voor de renovatie en uitbreiding van het rijksmonument station Amsterdam Amstel. Dat maken de drie partijen op dinsdag 28 juni bekend.

Station Amstel is in de jaren 30 door architect Schelling ontworpen. Het ontwerp voorzag in het verbinden van diverse vervoersstromen: trein, auto, bus, fiets en voetgangers en had een vooruitstrevend allure. Gemeente Amsterdam, ProRail en NS Stations willen met de aanstelling van het ontwerpteam Office Winhov /Gottlieb Paludan Architects bereiken dat het station een hedendaagse uitstraling krijgt met respect voor de historische kwaliteiten.
Het ontwerpteam pakt het gebouw integraal aan en gaat zich op korte termijn, onder meer, bezighouden met de nieuwe entree aan het Julianaplein, een uitbreiding van de ondergrondse fietsenstalling, de perroninrichting en de reconstructie van de oorspronkelijk luifel op het busstation aan de zuidzijde van het station.

Visie op station Amsterdam Amstel

Station Amsterdam Amstel is een rijksmonument. In verloop van de tijd hebben er echter veel kleine en grote ingrepen plaatsgevonden die afbreuk doen aan de monumentale kwaliteiten van het gebouw. Het ontwerpteam gaat alle ingrepen weer tot één geheel brengen waarmee recht gedaan wordt aan zowel de monumentale status van het gebouw als aan de veranderde eisen van modern reizigersvervoer.
Jan Peter Wingender [partner Office Winhov]: “Wij vinden dat station Amstel een eenheid moet vormen. Het moet één station worden met twee voorkanten. Wij willen het station eigentijds maken en een vitaal tweede leven bieden. We hebben daartoe gebruik gemaakt van historische elementen die in het gebouw zitten. Het oorspronkelijke ontwerp van Schelling was vooral gericht op reizigerscomfort en functionaliteit, gecombineerd met een monumentale benadering van de architectuur. We borduren daar op voort, maar met nadrukkelijk oog voor de huidige standaarden van reizigerscomfort. Het ontwerpteam is een samenwerking van Architectenbureau Office Winhov uit Amsterdam en het Deense bureau Gottlieb Paludan Architects, dat onder meer verantwoordelijk is voor het ontwerp van het centraal station en het station Norreport, beide in Kopenhagen.

Vernieuwd stationsgebied

Het gebied rond station Amsterdam Amstel is een belangrijk verkeersknooppunt. Hier kruisen dagelijks treinen, trams, bussen, auto’s fietsers en voetgangers elkaar. Omdat het aantal verkeersgebruikers en reizigers groeit, werkt de gemeente Amsterdam er aan de herinrichting van de openbare ruimte. ProRail en NS Stations pakken samen met gemeente het station en het stationsgebied aan. Zo is station Amsterdam Amstel straks veilig, goed bereikbaar en klaar voor meer treinen en reizigers in de toekomst. Bekijk het Definitief Ontwerp Openbare Ruimte. Ook kunt u de fasering in mijlpalen (pdf) bekijken.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers