Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Opstelterrein Watergraafsmeer beter bereikbaar

Nieuws

13 oktober 2022

Afgelopen weekend is door aannemer Dura Vermeer een belangrijke stap gezet in het verbeteren van de bereikbaarheid van opstelterrein Watergraafsmeer. Vanaf deze week kunnen treinen sneller en met minder omrijden van en naar de oostkant van de Watergraafsmeer rijden. “Dit is een belangrijke stap in het opknappen en toekomstbestending maken van dit belangrijke opstelterrein,” zegt bouwmanager Rogé Verboom van ProRail.

Minder complex

In twee periodes is dit najaar gewerkt aan de zogenoemde ‘oostelijke toegang’ bij Diemen. “In september is het toeleidende spoor opgeknapt en zijn reeds diverse voorzieningen aangelegd. Zo zijn er taludtrappen geplaatst tegen de spoordijk”, aldus Rogé. “Afgelopen week is van donderdag tot en met zondag gewerkt om de oostelijke toegang van de Watergraafsmeer aan te passen.”

Na het plaatsen van een wissel, seinen en het aanpassen van de bovenleiding bestaat de toegang bij Diemen nu uit twee sporen. Rogé: “Tot nu toe was er één spoor. Met dit tweede spoor is het opstelterrein beter bereikbaar. Treinen kunnen nu veel meer sporen op het terrein in één keer bereiken, zonder omrijden. Dit maakt het afhandelen van treinen sneller en minder complex waardoor meer treinverplaatsingen afgehandeld kunnen worden. Dit is noodzakelijk vanwege de verwachte groei van het treinverkeer en tegelijk fijn voor omwonenden want dit creëert minder geluid.”

 • Werkzaamheden Watergraafsmeer
  Dura Vermeer zette een belangrijke stap in het verbeteren van de bereikbaarheid van opstelterrein Watergraafsmeer
 • Werkzaamheden Watergraafsmeer
  Treinen kunnen nu sneller en met minder omrijden van en naar de oostkant van de Watergraafsmeer rijden
 • Werkzaamheden Watergraafsmeer
  In twee periodes is aan het opstelterrein gewerkt
 • Werkzaamheden Watergraafsmeer
  In september en oktober zijn er flinke stukken spoor opgeknapt
 • Werkzaamheden Watergraafsmeer
  Aannemer Dura Vermeer is trots op het verzette werk
 • Werkzaamheden Watergraafsmeer
  Door de werkzaamheden is het opstelterrein nu beter bereikbaar

Aannemer Dura Vermeer is trots

Dura Vermeer voerde de werkzaamheden namens ProRail uit. Marco Kool, projectmanager bij Dura Vermeer, is ook trots op het resultaat: “Het spoor staat voor grote uitdagingen en het is gaaf om daaraan bij te dragen. Met de werkzaamheden aan de oostelijke toegang nu en ook eerder dit jaar op andere plaatsen op het opstelterrein hebben we dat gedaan. Er zijn flinke stukken spoor opgeknapt, sommige wissels die niet meer nodig zijn hebben we verwijderd. Dat is allemaal goed gegaan. Daar zijn we trots op.”

Nu deze werkzaamheden gereed zijn is het tijd om vooruit te kijken. De komende jaren worden meer wissels vervangen en weggehaald. Daarnaast worden stukken spoor vernieuwd net als het beveiligingssysteem. Zo maken we het opstelterrein stap voor stap klaar voor de toekomst.

Vervangen, vernieuwen, aanpassen

Dat is belangrijk, want voor het Nederlandse én internationale treinverkeer is opstelterrein Watergraafsmeer van groot belang. Dagelijks komen hier vele treinen na hun diensttijd ‘overnachten’. Ze worden van binnen en buiten schoongemaakt en bevoorraad. Om de sporen veilig en betrouwbaar te houden, moeten ze op tijd worden vervangen. Dat is wat we de komende jaren gaan doen op verschillende locaties op Watergraafsmeer: vervangen, vernieuwen en aanpassen.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers