Berging trein Winsum in volle gang

De berging van de ontspoorde trein bij Winsum, is in volle gang. Het bergingswerk loopt op schema en de verwachting is dat de trein vandaag in z’n geheel geborgen is. Door de botsing zijn de spoorstaven, dwarsliggers en spoorapparatuur beschadigd. Zodra de trein en de vrachtwagen geborgen zijn, kan het spoor hersteld worden. We verwachten dat het spoor maandagochtend weer in dienst wordt genomen.

Wegtakelen trein

Het wegtakelen van de trein is intensief en tijdrovend. Ook al omdat in belang van het onderzoek de trein zo intact mogelijk moet worden gelaten. Inmiddels is ProRail druk bezig met wegtakelen van de trein waarbij een hijskraan en diepladers worden ingezet. De treindelen worden met grote zorgvuldigheid van elkaar gehaald om daarna afgevoerd te worden. We verwachten dat de trein vandaag aan het einde van de middag geborgen is. Daarna kan ook de vrachtwagen die betrokken was bij het ongeval weggehaald worden. Vervolgens start naar verwachting vanavond het herstel aan het spoor. 

Schade aan het spoor

Door de botsing en ontsporing zijn de spoorstaven, dwarsliggers en spoorapparatuur beschadigd. Als de trein geborgen is, kan de exacte schade aan het spoor worden vastgesteld en kunnen we een goede inschatting maken van hoe lang de herstelwerkzaamheden in beslag nemen. Zoals het er nu naar uit ziet, is er maandagochtend weer treinverkeer mogelijk.

Botsing

Vrijdag 18 november is een Arriva-trein rond 12.00 uur in botsing gekomen met een vrachtwagen op een onbewaakte overweg in de Voslaan in Winsum. Door de botsing is de trein ontspoord. De veiligheidsregio Groningen meldt dat er 18 gewonden zijn. Pier Eringa, voorzitter raad van bestuur ProRail, is gisteren direct ter plekke gegaan en heeft namens ProRail laten weten in gedachten te zijn bij de gewonden en andere betrokkenen van dit ongeval.

Onderzoek

De politie, ProRail, Arriva, en de Inspectie Leefomgeving en Transport voeren onderzoek uit naar de oorzaak van de botsing.

Gevolgen treinverkeer

Vanwege het ongeval rijden er op het traject Groningen - Roodeschool tussen Sauwerd en Warffum geen treinen. Check voor je op reis gaat de reisplanner van je vervoerder voor het meest actuele reisadvies

De overweg Voslaan

Het ongeval gebeurde op de onbewaakte overweg de Voslaan in Winsum. Op deze overweg hebben eerder binnen een jaar twee ongevallen plaatsgevonden (2014/2015). ProRail, de gemeente, de provincie en het ministerie hebben daarom een plan gemaakt om alle 7 onbewaakte overwegen in Winsum op te heffen, dan wel te beveiligen. Voor de Voslaan zou een noodweg worden aangelegd, die naar een beveiligde overweg leidt. We staan klaar om dat te gaan uitvoeren zodra de grond daarvoor beschikbaar is. Helaas is het tot op heden niet gelukt overeenstemming hierover met de huidige grondeigenaar te bereiken.

Werken op de grond van een ander

Pier Eringa heeft tijdens de persconferentie aangegeven dat ProRail grond van derden nodig heeft om de overweg de Voslaan te kunnen opheffen. Hiervoor moeten we juridische procedures volgen en dat is een zorgvuldig proces en kost tijd. "We moeten werken op de grond van een ander, dat kregen we contractueel niet rond. Ik baal hiervan als een stekker. Maar aan juridische procedures kunnen we niet voorbij gaan. We moeten volgens de wet handelen".

Gepubliceerd op