Drie minuten stil

Aanstaande zaterdag 20 april, om 22.30 uur, ligt het openbaar vervoer drie minuten stil. Het is een signaal: geweld in trein, bus, tram, metro en op stations moet stoppen. ProRail steunt dit protest.

Lees meer

Beter, meer, en sneller

Nieuws

15 december 2016

Dromen van een mooie toekomst, wie doet dat niet?! Ook openbaar vervoerbedrijven, overheden en ProRail hebben samen een toekomstbeeld voor ogen waarin inwoners van Nederland in 2040 zich soepel kunnen bewegen van A naar B. Het ov speelt hierin een cruciale rol, maar moet volgens de initiatiefnemers over dik twintig jaar een stuk sneller en slimmer zijn. Dromen van een mooie toekomst, wie doet dat niet?! Ook openbaar vervoerbedrijven, overheden en ProRail hebben samen een toekomstbeeld voor ogen waarin inwoners van Nederland in 2040 zich soepel kunnen bewegen van A naar B. Het ov speelt hierin een cruciale rol, maar moet volgens de initiatiefnemers over dik twintig jaar een stuk sneller en slimmer zijn.

Innovatief vervoer

In dunbevolkte gebieden in Nederland moeten innovatieve vormen van vervoer, zoals zelfrijdend vervoer en deelvervoer, ervoor gaan zorgen dat reizigers ook in de toekomst snel en comfortabel op hun bestemming kunnen komen. Dit staat in een gedeelde toekomstvisie op het openbaar vervoer van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, provincies, metropoolregio’s, ProRail, NS en de andere openbaar vervoerders.

Alternatief voor auto en vliegtuig

Pier Eringa, CEO van ProRail: “Als ik kijk naar het OV in de toekomst zie ik dat de trein een echt alternatief is geworden voor de auto en het vliegtuig. Treinen tussen de economische centra rijden sneller en vaker. Je bent binnen een uur van A naar B. Treinen rijden harder waardoor reizigers sneller op hun plek zijn. Niet alleen de Nederlandse forens is sneller op z’n werk; je bent ook sneller in Brussel, Parijs en Londen.”

Realiteit

Gelukkig is dit niet alleen maar  een droombeeld, inmiddels zijn we hier op het spoor ook al volop mee bezig. Zo gaan we al vanaf 2018 spoorboekloos rijden tussen Amsterdam en Eindhoven. Dat kan over een paar jaar op meer trajecten. Je hoeft dan ook niet meer lang te wachten op je aansluiting met bus, tram of metro. Met nieuwe slimme innovaties, zoals sensoren en big data, kunnen we er ook voor zorgen dat we storingen voor zijn. De eerste proeven daarmee hebben we al succesvol afgrond. Kortom: beter, meer en sneller.

Toekomst

Alle partijen die met elkaar gewerkt hebben aan de toekomstvisie gaan deze visie met elkaar omzetten in een agenda voor de komende jaren. Het belangrijkst is dat er een systeem komt waarin sneller kan worden ingesprongen op  ontwikkelingen en innovaties, die op dit moment nog niet allemaal te voorzien zijn. De partijen zullen werken aan het opzetten van proeven en experimenten en een overzicht van acties en maatregelen die op lange  en middellange termijn nodig zijn. De al geplande investeringen in (regionale) OV en spoortrajecten zullen leggen de basis voor het realiseren van de gedeelde visie op de toekomst van het openbaar vervoer in 2040.

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2016/12/15/toekomstbeeld-openbaar-vervoer-2040-overstappen-naar-2040

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers