Binnen half jaar 44 fietsenstallingen verbouwd met een nieuwe entree

Nieuws

28 augustus 2018

Het was een flinke uitdaging en het is gelukt: binnen een half jaar zijn 44 fietsenstallingen op stations omgebouwd naar het nieuwe zelfservice fietsenstalling concept. De stallingen hebben een prachtige nieuwe entree met transparante poortjes en stallen is bij vrijwel allemaal de 1e 24 uur gratis.

Van draaihek naar gebruiksvriendelijke ingang

In een rap tempo werden 2 fietsenstallingen per week verbouwd. De zelfservice fietsenstalling in Kampen werd op 2 augustus opgeleverd en sloot de rij van verbouwingen. Op 44 stationslocaties gingen reizigers binnen enkele werkdagen van een stalen draaihek naar de gebruiksvriendelijke ingang van de nieuwe zelfservice stalling.

Naast de nieuwe entree is op meerdere locaties ook de kwaliteit van de fietsenstalling verbeterd door bijvoorbeeld betere verlichting, verven of herstelwerkzaamheden. De komende weken worden hierin nog de laatste puntjes op de i gezet.

Fietsreparatie

Op een aantal van de 44 locaties is een fietsreparatieservice aanwezig in de stalling. De zelfservice fietsenstallingen zijn verspreid over het land: van Den Helder tot Heerlen, van Hoogeveen tot Middelburg. Alle locaties zijn te vinden op dit kaartje. 

Investering van ProRail en NS

NS en ProRail investeerden 8 miljoen euro in de nieuwe entree voor 44 fietsenstallingen. Op een aantal locaties droegen ook gemeenten, provincies en het rijk bij aan de kwaliteitsverbetering van de stallingen. 

Aantrekkelijk, veilig en beter benut

NS en ProRail investeerden 8 miljoen euro in de nieuwe entree voor 44 fietsenstallingen. Op een aantal locaties droegen ook gemeenten, provincies en het rijk bij aan de kwaliteitsverbetering van de stallingen.

De nieuwe entree heeft transparante toegangsdeurtjes, gebruik van de stalling is elke eerste 24 uur gratis en reizigers kunnen eenvoudig en snel in- en uitchecken met hun OV-chipkaart. Ook voor het huren van een OV-fiets kunnen reizigers terecht. De omgebouwde stallingen hebben cameratoezicht en via een intercom kunnen reizigers met een vraag persoonlijk contact opnemen met een medewerker.

Uit eerdere tests met de nieuwe zelfservice fietsenstalling blijkt dat klanten erg tevreden zijn. Het grootste deel van de klanten geeft een dikke 8 en de bezetting steeg met zo’n 20% tot 40%.

Aantrekkelijk, veilig en beter benut

Met de vernieuwde entree willen ProRail en NS aantrekkelijke, veilige en beter benutte fietsenstallingen bieden. De nieuwe zelfservice fietsenstalling is één van de aangekondigde innovaties uit het Bestuursakkoord Fietsparkeren. 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers