Bomen verplanten bij Leiden Lammenschans

Nieuws

8 maart 2023

Het is geen alledaags gezicht: een boom in een kraan. Maar dat is precies wat deze week bij station Leiden Lammenschans te zien was. Om plaats te maken voor de uitbreiding van het aantal fietsparkeerplekken en de nieuwe inrichting van het plein voor het station, zijn begin deze week bomen verplaatst en weggehaald. Voor de verhuizing van de grote bomen waren twee kranen nodig.

Drie bolesdoorns en vier platanen zijn voorzichtig uitgegraven en verplant binnen het gebied. Omdat de bomen nog in rust zijn en het broedseizoen nog niet is begonnen, is dit een goede periode om dat te doen. Voor negen andere bomen, een es en acht platanen, is bij het station in de nieuwe situatie helaas geen ruimte meer. Daarom worden nieuwe bomen geplant aan de Melchior Treublaan.

Start werkzaamheden

Met het verplanten van de bomen zijn de werkzaamheden bij station Lammenschans van start gegaan. ProRail en de gemeente Leiden werken samen aan de uitbreiding van het aantal fietsparkeerplaatsen en de herinrichting van het plein voor het station.

Het fietsgebruik in Leiden is hoger dan gemiddeld in Nederland én neemt toe. Bij station Leiden Lammenschans is het succes van het fietsgebruik zeer zichtbaar. Vaak zijn alle plekken bezet, voornamelijk op werkdagen. Fietsen staan hierdoor soms op plaatsen die daar niet voor zijn bedoeld en blokkeren de toegang tot het station. Ook zorgen lukraak geparkeerde fietsen voor een rommelige aanblik van de stationsomgeving.

Voldoende parkeercapaciteit voor de toekomst

Daar komt verandering in. Gemeente Leiden en ProRail breiden het aantal fietsparkeerplaatsen uit naar bijna 1500 plaatsen. Samen met de stallingsruimte in de overdekte stalling geeft dit voldoende capaciteit voor de toekomst en sluit de capaciteit aan bij de voorziene reizigersgroei in het jaar 2030. De werkzaamheden zijn nu van start gegaan en duren nog tot komend najaar. Dit project komt tot stand met financiering van de Provincie Zuid-Holland.

Foto's gemeente Leiden/Buro JP

  • De boom wordt klaar gemaakt voor de verhuizing
    De boom wordt klaar gemaakt voor de verhuizing
  • De boom is onderweg
    De boom is onderweg

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers