Boombakken in dak station Breda worden hersteld

Nieuws

11 mei 2023

De twaalf boombakken in het dak van station Breda worden hersteld. Door een storm in de zomer van 2018 is een glasplaat losgeraakt en gevallen. De glasplaten uit de overige boombakken zijn toen uit voorzorg verwijderd. Het herstel start op 22 mei. De herstelwerkzaamheden duren tot het eerste kwartaal van 2024. Tijdens de werkzaamheden blijven de treinen rijden en zijn de perrons bereikbaar.

Veiligheidsvoorzieningen

ProRail heeft het ontwerp van de boombakken opnieuw onder de loep genomen. Samen met aannemer Anton Rail & Infra is een nieuwe, stevige constructie ontwikkeld. Tijdens de herstelwerkzaamheden verwijderen we de tijdelijke overkappingen, plaatsen we veiligheidsvoorzieningen, herstellen we de bakken en zetten we de bomen weer terug in de boombakken.  

Boombak in dak station Breda
'Oude' boombak in dak station Breda. Na herstel zien ze er iets anders uit.

Glasplaten gecontroleerd en verwijderd

Door een storm viel in 2018 ’s nachts een glasplaat van een van de boombakken naar beneden. Op dat moment waren er geen omstanders aanwezig. Na het incident zijn direct alle glasplaten gecontroleerd. Daarbij is uit voorzorg één glasplaat verwijderd omdat deze te veel onder spanning stond. De glasplaten zijn vervolgens periodiek gecontroleerd. Mede vanwege de hoogte van de boombakken was er geen oplossing mogelijk voor de korte termijn. Daarom is besloten om het glas te verwijderen en te zoeken naar een definitieve oplossing.  

ProRail start op 22 mei met de herstelwerkzaamheden. Deze duren naar verwachting tot het eerste kwartaal van 2024. Het grootste deel van de werkzaamheden vindt plaats overdag en op doordeweekse dagen. Sommige werkzaamheden zijn ’s nachts om de veiligheid van reizigers en werknemers te waarborgen. De zeven nachtelijke werkzaamheden vinden plaats in juni en juli 2023. Tijdens de werkzaamheden blijven de treinen rijden en zijn de perrons bereikbaar.  

Bijzonder ontwerp

In het dak van station Breda liggen twaalf boombakken: een bijzonder ontwerp van architect Koen van Velsen. De boombakken zorgen voor verbinding met de buitenruimte en brengen daglicht terug op het perron.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers