Bouw nieuw station Castricum gaat volgende fase in

Nieuws

14 april 2020

De ingang van de reizigerstunnel aan de dorpskant van station Castricum is vandaag gesloten. Daarmee gaat de bouw van het nieuwe station een volgende fase in. De sloop van het oude gebouw start deze week. ProRail en aannemer K_Dekker beginnen met de aanleg van een derde lift, de tunnel wordt opgeknapt, en er komen luifels en een glazen wand bij het station voor extra beschutting.

Niet alleen reizigers gebruiken station Castricum, voor veel mensen dient het ook als toegang tot het duingebied. ProRail wil dat het stationsgebied een prettige plek is, zowel voor bewoners als voor badgasten. Het bijna vijftig jaar oude gebouw is toe aan vernieuwing en krijgt daarom een flinke metamorfose. Het nieuwe station is straks toegankelijker, ruimer, lichter en comfortabeler.

Mindervalide reizigers

De ingang van de reizigerstunnel aan de duinkant is vrijdag 10 april weer open gegaan. Nu de reizigerstunnel aan de dorpskant dicht is, kunnen mindervaliden het perron opkomen via de Kramersweg en eind mei via de lift aan de duinkant. 

Drie glazen liften en twee brede trappen 

Met nieuwe tegels en energiezuinige ledverlichting krijgt de perrontunnel een grote opknapbeurt. In totaal komen er drie nieuwe transparante liften in, waardoor mindervalide reizigers beter toegang krijgen tot de perrons. “De eerste twee zijn al bijna klaar”, zegt Bram ‘t Mannetje. Hij is als projectleider bij ProRail verantwoordelijk voor het toegankelijker maken van stations. “De lift die naar het ‘eilandperron’ gaat, is deze maand al klaar. Vanaf deze week beginnen we met de dorpskant”, aldus de projectleider. De tunnel krijgt aan elke kant een trap die naar boven toe breder zal zijn, zodat er meer ruimte is. ProRail plaatst nieuw perronmeubilair en NS Stations heeft een nieuwe perronkiosk gerealiseerd.

Luifels en een glazen wand

Aan beide kanten van het station komen luifels, gemaakt van stevig wit materiaal dat lijkt op tentdoek. Die bieden straks beschutting aan reizigers en passanten en er wordt een overdekte ontvangstruimte gemaakt. Verder plaatsen we een hoge glazen wand aan de kant van het spoor. Die gaat zorgen voor extra beschutting en licht. In de zomer bouwen we een nieuwe bloemenwinkel. 

Carillon teruggeplaatst

Tot slot wordt ook het carillon hersteld en teruggeplaatst. Het was ooit een geschenk van de inwoners van Castricum. Vanwege de bouw van een nieuwe fietsenstalling moest het tijdelijk weg. 

Eind 2020 klaar

ProRail voert het project samen met de gemeente Castricum uit. Het werk is in april 2019 aan de duinkant gestart. Het nieuwe station is naar verwachting eind 2020 klaar. 

In het weekend van vrijdag 8 mei (01.00 uur) t/m maandag 11 mei (05.00 uur) rijden er 76 uur lang geen treinen op station Castricum. Dan voert ProRail grootschalige werkzaamheden uit.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers