Drie minuten stil

Aanstaande zaterdag 20 april, om 22.30 uur, ligt het treinverkeer drie minuten stil. Het is een signaal: geweld in het openbaar vervoer moet stoppen. ProRail ondersteunt dit protest.

Lees meer

Bouw onderdoorgangen Maarsbergen van start

Nieuws

8 maart 2024

De bouw van twee spooronderdoorgangen en drie fietsbruggen in Maarsbergen gaat nu echt beginnen. Met een symbolische schep in de grond werd vandaag officieel het startschot gegeven. ProRail werkt hier samen met aannemer Hegeman Bouw & Infra, de gemeente Utrechtse Heuvelrug en de provincie Utrecht.

Noodzakelijke verbetering

Het spoor tussen Utrecht en Arnhem kruist in Maarsbergen de N226 richting Apeldoorn. De spoorwegovergang op deze N-weg leidt tot verkeersdrukte en files in Maarsbergen: als de spoorbomen dicht zijn, moet het verkeer natuurlijk wachten.

Dit is al langere tijd een doorn in het oog van zowel inwoners als weggebruikers. Al in 1999 werd er gesproken over de noodzakelijke verbetering van de verkeersveiligheid, doorstroming en leefbaarheid in Maarsbergen. Deze lange aanloopperiode heeft geleid tot plannen die nu werkelijkheid worden.

Ontwerp

"De N226, de levensader van Maarsbergen, wordt verplaatst naar het westen", vertelt Arend Rook, projectmanager bij ProRail. "Hier krijgt het snelverkeer een eigen spooronderdoorgang, die naadloos aansluit op een nieuwe rotonde. Daarnaast worden drie nieuwe fietsbruggen gebouwd, waardoor fietsers en voetgangers veilig en vlot hun weg kunnen vervolgen. De huidige gelijkvloerse spoorwegovergang maakt plaats voor een onderdoorgang, exclusief voor langzaam verkeer."

Planning

Voorbereidende werkzaamheden zijn begin 2024 al getroffen. Deze maand gaan de daadwerkelijke bouwwerkzaamheden van start. De twee onderdoorgangen worden naar verwachting in 2027 in gebruik genomen.

Impact

De uitvoering van dit grootschalige project geven onvermijdelijk hinder voor het verkeer en inwoners van Maarsbergen. ProRail en Hegeman Bouw en Infra zijn zich daarvan bewust. We zetten ons in om de omgeving zo goed mogelijk te betrekken en op de hoogte te houden. Rob Haksel, bouwmanager bij ProRail, zegt daarover: "Omleidingen en andere ongemakken zijn onvermijdelijk, maar het eindresultaat zal de tijdelijke hinder meer dan waard zijn."

  • Eerste schep in de grond
    De eerste schep in de grond
  • Veel aandacht voor start werkzaamheden
    Veel aandacht voor het startschot
  • Overzicht werkzaamheden
    De plek waar de werkzaamheden van start gaan

Feestelijke starthandeling

De start van het werk werd vandaag gevierd met een symbolische 'schep in de grond'. Daarbij waren bestuurders van de betrokken partijen, omwonenden en projectleden aanwezig. Harro Homan, regiodirecteur bij ProRail: "Dit project is meer dan een infrastructuurverbetering. Het is een belofte aan de inwoners van Maarsbergen voor een betere, veiligere en leefbaardere omgeving. ProRail is trots om samen met de partners en de gemeenschap aan dit belangrijke hoofdstuk te beginnen."

Op de hoogte blijven?

Je kunt de Bouwapp downloaden en het project 'onderdoorgang Maarsbergen' volgen voor de laatste updates. Ook is het mogelijk om je aan te melden voor de nieuwsbrief voor regelmatige updates. Inschrijven kan via prorail.nl/maarsbergen.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers