Bouw tijdelijke tramhalte aan IJ-zijde station Amsterdam Centraal

Nieuws

21 februari 2024
21 maart 2024, 10:55 uur

Bijgewerkt

De halte van tramlijn 26 aan de voorzijde van het station zal vanaf eind juni tot 2030 acht maanden per jaar naar de achterzijde van het station verhuizen. Dat komt door vervanging van de Oostertoegangsbruggen aan de oostkant van Amsterdam Centraal.

Tijdelijke halte

Gedurende acht maanden per jaar kan de tram niet onder de Oostertoegangsbruggen door. Daarom past ProRail de halte aan de IJ-zijde aan. Daar komt een tijdelijke volwaardige halte. Vanaf 19 februari wordt gewerkt aan de nieuwe tijdelijke tramhalte.

Aan de IJ-zijde van het station ligt de keerlus van tram 26. Daar is al een tramhalte aanwezig, die nu wordt gebruikt bij calamiteiten, stremmingen en evenementen. Om een volwaardige halte te realiseren, is tot 2030 meer ruimte voor in- en uitstappers nodig. Daarom verbreden we de halte naar vijf meter. Daarvoor is het huidige fietspad wat naar het noorden opgeschoven, richting het IJ. Ook de ruimte voor de voetgangers schuift daarmee op. Inmiddels is met een vlonder voor voetgangers een tijdelijke voetgangerspassage over ’t IJ gerealiseerd.

Kademuren

Het hoofdgedeelte van de voetgangerspassage bestaat uit een drijvend ponton. Dit bestaat uit verschillende delen. Alle delen zijn gelijktijdig naar Amsterdam gevaren om ze daarna op hun plek te plaatsen. Dit is inmiddels gereed. Als het ponton straks niet meer nodig is, wordt het doormidden gezaagd om er twee werkschepen van te maken. In 2029 of 2030 wordt de voetgangerspassage weer afgebroken. Dan plaatsen we de opgeslagen kademuur weer terug en komt het gebied weer in de originele staat.

ProRail werkt voor het ponton en de nieuwe tijdelijke tramhalte onder meer nauw samen met de gemeente Amsterdam, NS en het GVB.

De Ruijterkade (afsluiting fietspad)

Van zaterdag 23 maart 20.00 uur tot en met uiterlijk maandag 25 maart 05.00 uur is het fietspad achter Amsterdam Centraal afgesloten voor doorgaand fiets- en scooterverkeer. Fietsers, worden via het voetgangersponton geleid en kunnen hier lopend achter het werkterrein langs. ProRail voert in dit weekend asfalteringswerkzaamheden uit in verband met het verleggen van het fietspad. Deze werkzaamheden zijn noodzakelijk voor de grootschalige werkzaamheden van ProRail in en rond Amsterdam Centraal.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers