Buurtfeest bezegelt sloop overwegen

Nieuws

22 september 2015

Zo lang ze zich kunnen heugen, hadden ze in Deurningen vier onbewaakte overwegen vlak bij elkaar. De oudste bewoner, 'opa' Wagelaar, is er zelfs al 100.000 keer overgestoken. Maar dat is nu voorbij, want afgelopen weekeinde sloten we deze vier overwegen. Er zijn parallelwegen gekomen naar een bewaakte overweg. De zes gezinnen houden er nu een heus buurtfeest om de sluiting te vieren.

Vader

"Al 75 jaar reed mijn vader gemiddeld zo'n vier keer per dag de overweg over. Dat is 100.000 keer! Toen wij nog kinderen waren, staken we er ook over. Voor mijn ouders elke keer billenknijpen", zegt René Wagelaar uit Deurningen. Hij is nu zelf vader van twee kinderen en mocht meemaken hoe een buurtinitiatief tot sluiting van de overwegen heeft geleid. "Mijn vader is er nog een keertje overgestoken afgelopen week. En nu zijn ze weg en daar zijn we heel erg blij mee."

Oversteken

Twee van de vier overwegen waren in particulier bezit en twee ervan waren aangesloten op de openbare weg die van de gemeente is. Alle omwonenden en de gemeente hebben toestemming gegeven voor sluiting van de overwegen, waarna ProRail aan de slag kon. Er is een parallelweg gekomen en een bestaande onverharde weg met klinkers bestraat. "Bij een van de gezinnen hier kunnen ze niet anders dan via de overweg op de openbare weg komen. Ze moesten dus altijd oversteken. Nu hoeft dat gelukkig niet meer. En onze kinderen moesten ook de overweg over, maar dat is nu voorbij. Resultaat van een goede samenwerking tussen de buurtgemeenschap, ProRail en de gemeente Dinkelland", zegt Wagelaar.

Beleid

Het hele project kostte ruim een miljoen euro. Hiervoor zijn de wegen aangelegd, de overwegen gesaneerd en uit onze boeken geschrapt en is ook een visstrap aangepast vanwege de aanleg van de weg. Het is gefinancierd uit een speciaal budget voor overwegen wat het ministerie enige tijd terug beschikbaar heeft gesteld. ProRail heeft het beleid om waar mogelijk en in overleg met alle betrokkenen mee te werken aan sluiting van deze overwegen. Mits er natuurlijk ook een alternatieve route is. ProRail en ministerie werken momenteel aan een plan om meer van dit soort overwegen aan te pakken.

Feest

De sluiting van de overwegen en aanleg van de parallelweg, wordt nu bezegeld met een feestje: een buurtbarbecue. Overigens, niet alleen voor de direct omwonenden, maar ook voor treinreizigers is de sluiting goed nieuws. De spoorlijn tussen Hengelo en Oldenzaal is een belangrijke verbinding. Er rijden regionale en internationale treinen. Een overweg vraagt bijvoorbeeld periodiek onderhoud wat voor oponthoud zorgt voor al dat treinverkeer. Onlangs nog vond er een bijna-aanrijding plaats met een postbezorger. Dat liep goed af. Het risico dat dit nog eens gebeurd, is daar nu nul. Want er is geen overweg meer.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers