Collectie van ruim 300 kunstwerken op de Nederlandse stations in beeld

Nieuws

Gepubliceerd op 23 mei 2019 - Laatste update: 16 augustus 2020 15:30 uur

Stations en hun omgeving zitten vol bijzondere kunst. Op initiatief van ProRail, NS en Bureau Spoorbouwmeester zijn ruim 300 kunstwerken in en rond de stations in kaart gebracht. De collectie bestaat uit een bonte mix van allerlei kunstwerken, van pastelschilderijen en kleurig glas-in-lood tot moderne lichtkunst. Wat de werken verbindt, is dat ze de reiservaring versterken en veraangenamen met verbeelding, inspiratie en humor.

Kunst kijken op stations

Wie goed kijkt, ziet steeds meer en blijft zich verbazen. Het leuke is: dit ‘museum van het spoor’ is open voor alle treinreizigers. Al die kunstwerken zijn natuurlijk het best te bekijken op de stations, maar vanaf donderdag 23 mei staan alle werken ook met een uitgebreide omschrijving op kunst-op-nederlandse-stations.nl.  Daarnaast ligt vanaf woensdag 29 mei Kunst op Nederlandse Stations in de boekwinkel. Behalve een overzicht van de collectie wordt in dit boek ingegaan op de achtergronden van de collectie.

Ontwikkeling kunst op stations door de tijd

Al sinds de bouw van de allereerste stations zijn kunstwerken en stations met elkaar verweven. Kunstwerken zeggen dan ook veel over hoe er door de loop van de jaren tegen stations, treinen en reizen werd aangekeken. ProRail is daarom blij dat de kunstcollectie op stations nu goed in beeld is gebracht door deze website en het boek.

‘Wachtverzachter’

Kunstwerken zijn belangrijk voor stations. Stations zijn geen functionele vertrekhallen, maar betekenisvolle verblijfsplekken, waar veel mensen tijd doorbrengen. Kunstwerken geven sfeer, diepgang en gelaagdheid aan een station. Juist het wachten geeft de reiziger de kans om eens goed naar een kunstwerk te kijken, of het dagelijks zijdelings tegen te komen. Stations zijn laagdrempelige plekken om kunst en cultuur te ontdekken. ProRail heeft de mooie taak om deze openbare ruimte te helpen inrichten.

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers