Conclusies onderzoek Vleuten - Amsterdam Rijnkanaal openbaar

Nieuws

20 januari 2016

Vandaag heeft de Staatssecretaris van het ministerie van Infrastructuur & Milieu (I&M) de Tweede Kamer geïnformeerd over het onderzoek in opdracht van de raad van commissarissen (RvC) van ProRail naar betalingen die zijn gedaan bij de werkzaamheden voor de spoorverdubbeling tussen Vleuten en het Amsterdam Rijnkanaal in de jaren 2008/2009.

De conclusies

Het onderzoek heeft naar voren gebracht dat indertijd met de bouwers van het project gesprekken gaande waren over de financiële afhandeling van het project om zo te komen tot een zogenoemde vaststellingsovereenkomst. Tijdens deze gesprekken zijn twee voorschotbetalingen gedaan door ProRail voor in totaal € 9 miljoen, zonder dat hiervoor een juridische basis was. Daarnaast is gebleken dat de administratie van het betrokken project niet toegankelijk en volledig is geweest, hetgeen een schending vormt van onder andere de wettelijke administratieverplichting. Ook is geconcludeerd dat destijds binnen de directie van ProRail onvoldoende afstemming heeft plaatsgevonden over de voorschotten. Tot slot zijn de interne processen rondom voorschotbetalingen (checks en balances) indertijd niet juist gevolgd binnen ProRail.

Open en transparant

Naar aanleiding van een melding bij de RvC in het voorjaar van 2015, heeft de RvC direct het ministerie van I&M geïnformeerd. En daarnaast heeft de RvC direct opdracht gegeven tot het onderzoek. Dit onderzoek is in november van 2015 afgerond. Lees hier ons nieuwsbericht van 1 december 2015 RvC stelt commissie compliance en integriteit in.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers