Dag en nacht werkzaamheden herfstvakantie

Nieuws

1 oktober 2020

In de periode van 10 t/m 19 oktober (herfstvakantie) vinden de grootschalige werkzaamheden van project Sneltrein Groningen-Winschoten plaats. Dan werken we dag en nacht op verschillende locaties aan sporen en stations. In deze periode combineert ProRail meerdere werkzaamheden op het traject Groningen-Veendam/Weener en rijden er bussen in plaats van treinen.

Locaties werkzaamheden

We voeren de werkzaamheden nu uit, zodat de extra (snel)treinen in de spits in december kunnen rijden. Een overzicht van de werkzaamheden (zie ook kaartje hierboven): 

 • Traject Noorderzanddijk Haren-Halteweg Heiligerlee: aanpassen beveiligingssysteem; o.a. (ver)plaatsen van seinen, werk aan kabels en leidingen en verplaatsen bebording.
 • Zuidbroek, spoorboog richting Veendam:  aanpassen ligging boog.\
 • Station Zuidbroek: verlengen perrons, verbreden middenperron, leggen nieuwe wissels en vernieuwen treinbeveiliging. Hiervoor moeten o.a. sporen en perrons opgebroken en weer teruggebouwd worden. 
 • Station Scheemda: bouwen nieuw (zij)perron aan de noordzijde, verlengen en verbreden bestaande perron, beveiligen overpad naar perron, vervangen wissel en aanpassen beveiliging. Hiervoor moeten o.a. sporen en perrons opengebroken en weer teruggebouwd worden.
 • Verbeteren veiligheid overwegen:
  • Noorderzanddijk Haren: ophogen overweg en voorzien van overwegbomen.
  • Overweg Kerkstaat Hoogezand: zigzaghek voetpad zuidzijde vervangen door overwegboom.
  • Overweg Vogelzangsterweg Scheemda: overweg voorzien van overwegbomen.
  • Overweg Halteweg Heiligerlee: zigzaghek voetpad noordzijde vervangen door overwegboom.
  • Daarnaast worden er twee onbewaakte overwegen in Muntendam en één onbewaakte overweg in Hoogezand afgesloten. Deze overwegen zijn nu in particulier gebruik.

Combinatie werkzaamheden

Om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van deze periode zonder treinen, combineren we werkzaamheden. Tussen Winschoten en Bad-Nieuweschans worden op diverse plaatsen spoor en overwegen vernieuwd. Ook vinden er op het gehele traject diverse (reguliere) onderhoudswerkzaamheden plaats.

Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren zijn er een aantal overwegen (gedeeltelijk) afgesloten. Omleidingsroutes staan aangegeven met gele borden.

Hinder

Een deel van de werkzaamheden kan hinderlijk zijn voor de omgeving. Er is sprake van extra licht, geluid en trillingen. Ook zorgen de werkzaamheden tijdelijk voor extra verkeersdrukte rond de werkplekken. De directe omgeving is hiervan op de hoogte gebracht.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers