Dak nieuw station Ede-Wageningen in 2023 af

Nieuws

9 maart 2023

Station Ede-Wageningen wordt geheel vernieuwd. Dit jaar bouwt aannemerscombinatie EdesPoort (bestaande uit Van Hattum en Blankevoort, VolkerRail en Van Wijnen Arnhem) in vier fasen aan het dak van het nieuwe station. De werkzaamheden hebben gevolgen voor het treinverkeer.

Bijzonder ontwerp

EdesPoort heeft in het weekend van 11 februari de eerste negen kolommen bevestigd op de eerder aangebrachte funderingen van het nieuwe station Ede-Wageningen. De stalen kolommen van 18 meter lengte dragen straks de gehele nieuwe stationsoverkapping.

Deze dakconstructie is erg bijzonder. Het dak bestaat uit een constructie van 23 driehoeken. Elke driehoek bestaat uit drie houten liggers van 27 meter lengte. In zo’n grote driehoek zijn 36 kleinere driehoeken verwerkt. De gelamineerde vuren houten liggers wegen elk 9000 kilo. In het weekend vanaf vrijdag 31 maart worden de resterende elf ‘kolommen’ op de perronfundering van het nieuwe station geplaatst. Het totale nieuwe stationsdak (deel boven sporen en perrons) zal circa 50 meter breed en 170 meter lang worden. Elke driehoek weegt circa 60 ton waarmee het totale dak circa 1.400.000 kilo zal wegen.

Verdere werkzaamheden

Op de bouwlocatie aan de Akulaan worden de 23 driehoeken voorgebouwd, inclusief plafond, dakbedekking en verlichting. In de nacht van vrijdag op zaterdag 31 maart tot en met dinsdag 4 april 05:00 uur bevestigt EdesPoort de 11 kolommen op de perronfundering van het nieuwe station.

Naast het plaatsen van de kolommen maakt EdesPoort in het weekend van 31 maart de railinzetplaats bij de Sysselt af en wordt de overweg Sysselt vervangen. Een railinzetplaats is een speciale plek waar voertuigen in het spoor kunnen worden gezet, bijvoorbeeld voor onderhoud  en hulpverlening bij calamiteiten.

Livestream

Interesse om het inhijsen van de kolommen van achter je pc of laptop te volgen? Dat kan via deze livestream. Vanaf vrijdag 31 maart tot en met dinsdagmiddag 13.00 uur is de livestream te zien. Voor oplettende kijkers: de webcam heeft een vertraging van een half uur. Dit doen we standaard, mocht er een calamiteit ontstaan. Er is dan voldoende tijd om de camera’s uit te zetten.

Geen treinen, wel bussen

Om alle werkzaamheden goed, snel en veilig uit te voeren, wordt dag en nacht door gewerkt en rijden er vanaf vrijdag 31 maart 01.00 uur geen treinen tot en met dinsdag 4 april 05:00 uur. Wilt u reizen in deze periode? Bekijk dan de website of reisplanner van de vervoerders NS of Connexxion voor meer informatie en houd rekening met een langere reistijd.

Volgende fases

Vanaf het weekend van vrijdag 12 tot en met maandag 15 mei en in het weekend van vrijdag 7 tot en met maandag 10 juli takelt EdesPoort de 23 driehoeken op de kolommen en is het nieuwe stationsdak gereed. Ook in deze bouwfasen is geen treinverkeer mogelijk en zetten de vervoerders bussen in. Hierover wordt te zijner tijd nog gecommuniceerd.

Planning

Vanaf najaar 2021 is gestart met de voorbereiding en de bouw van het nieuwe station. In de zomer van 2022 is het stationsgebied flink op de schop gegaan. Het nieuwe station is naar verwachting in 2024 klaar voor ingebruikname inclusief fietsenstalling en busstation. De parkeerplaatsen, inrichting van de pleinen en het groen zijn hoogstwaarschijnlijk in 2025 klaar.

Meer informatie

Voor meer informatie over het nieuwe station Ede-Wageningen, kijk op www.spoorzone-ede.nl/. Ook kunt u de gratis app Spoorzone Ede downloaden. U vindt deze app door in de app-store te zoeken op ‘Spoorzone Ede’.

Meer over:

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers