Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Dankzij geurpalen kiezen hang-herten hazenpad

Nieuws

2 augustus 2018

ProRail zette in de landelijke omgeving bij Lochem paaltjes langs het spoor, voorzien van een speciale geur. Herten en reeën blijven daar minder lang ‘rondhangen’, want vanwege die geur gaan dieren snel weer verder. Daarmee voorkomen we aanrijdingen - goed voor mens en dier.

Niet blijven hangen

Treinen worden steeds stiller en sneller, waardoor dieren ze minder snel zien of horen naderen. ProRail neemt daarom maatregelen om ook dieren zoveel mogelijk uit de spooromgeving te houden. Naast hekwerk en natuurlijk afscherming is een zogenaamde geurbarrière één van de methoden. Met de speciale lucht die voor mensen soms ruikt als een brandlucht of als een weeïge geur wil het wild niet lang verblijven... 

Wel oversteken

Zo’n methode om het probleem van dieren bij het spoor aan te pakken heeft voordelen ten opzichte van een hekwerk. Want een gesloten barrière zoals een hek is veilig, maar er ontstaat versnippering van leefgebieden. Met andere woorden, de dieren kunnen met de aanpak met geurpalen wel het spoor oversteken, maar zullen zich er zo kort mogelijk ophouden. Daarmee is de kans op aanrijdingen vele malen kleiner geworden, zonder dat hun leefgebied versnipperd raakt.

Bekijk: Geurpalen langs spoor Lochem voorkomen aanrijdingen met wild.

750 meter geurpalen

Een voorbeeld staat bij het spoor bij Lochem, waar aan weerszijden van het spoor een geurbarrière is aangelegd over 750 meter. Deze barrière bestaat uit 300 houten paaltjes met een dot biologisch purschuim op de bovenkant. Om de paar meter staat zo’n paal, voorzien van een gelige kop. De schuimdot spuiten we regelmatig in met een geurmiddel, dat in de omgeving een zweem van dier-verjagende-geur verspreidt.

Goed voor dieren én reiziger

Bij de geurbarrière van Lochem gebeurden in het verleden enkele aanrijdingen per jaar. Sinds de start van de proef in januari 2017 staat de teller nog op nul. Doordat de meldingen ook afnemen kan het treinverkeer veel meer normale doorgang vinden. Uit de hoefafdrukken en gebaande paadjes (wildwissels) blijken reeën echter nog steeds het spoor over te steken. En dat is een goed teken. Het is kortom goed nieuws voor het wild, dat vrij kan blijven bewegen in het gebied en goed nieuws voor de reiziger die veel minder hinder ondervindt als gevolg van aanrijdingen met dieren.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers