De constructie van de nieuwe spoorbrug in Utrecht

13 november 2017

De spoorbrug bij Utrecht komt aanstaande vrijdag 17 november in beweging. De bouw van de enorme boogbrug is qua samenwerking een mooi staaltje Hollands glorie. Een gloedvolle coproductie van ProRail, BAM Infra en HSM Steel Structures.

De bouw in beeld: video, timelapse en animatie

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is in beginsel opdrachtgever van de spoorverdubbeling tussen Utrecht Centraal en Leidsche Rijn. ProRail is als beheerder van het Nederlandse spoor verantwoordelijk voor de aanleg. Met het nieuwe spoor van twee kilometer ontstaat eind volgend jaar ruimte voor meer treinen. Onderdeel van het nieuwe spoor is de spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal.

Verschillende partners

ProRail heeft in 2016 aan BAM Infra opdracht gegeven voor de spoorverdubbeling. BAM Infra betrok vervolgens HSM Steel Structures voor de contructie van de brug. Dat gebeurde in grote delen op de werf van HSM Steel Structures in Schiedam en Krimpen aan den IJssel. De zes afzonderlijke onderdelen zijn in het voorjaar in drie transporten over het water naar Utrecht vervoerd, op zich al een complexe operatie, bekijk hier de video. 

Vervolgens is de spoorbrug langs het Amsterdam-Rijnkanaal in elkaar gezet, bijna zoals een Ikea-pakket, maar dan iets groter. Die prestatie is te zien op de timelapse.

3000 ton aan gewicht en een lengte van 170 meter

Nu ligt de spoorbrug met een gewicht van ruim 3000 ton en een lengte van 170 meter klaar voor transport. Vrijdag 17 november komt de brug in beweging en als alles op rolletjes loopt, ligt hij zondag op zijn plek, tussen twee bestaande bruggen in. Op deze animatie is te zien hoe dat in zijn werk gaat.

Volg de werkzaamheden live

Er zijn twee webcams geinstalleerd om de werkzaamheden rondom de plaatsing van de nieuwe spoorbrug live te volgen. Nu is al te zien hoe een tijdelijke weg wordt aangelegd om straks de brug over te vervoeren. Daarnaast kun je ook de andere voorbereiden al volgen vanuit je woonkamer of 'stiekem' vanaf je werkplek..

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers