De Doorbouwers #3: Een vitaal beroep

Nieuws

27 mei 2020

Het spoor is cruciaal voor het openbaar vervoer in Nederland. Daarom gaat de vernieuwing van spoor en stations gewoon door. Nou ja, gewoon? Het gaat er op dit moment wel anders aan toe. In serie ‘De Doorbouwers’ zie je hoe spooraannemers ondanks de coronamaatregelen hun werk doen. In deze derde aflevering zijn we op bezoek in Geldermalsen, waar hard wordt gewerkt aan het spoor en station. Zodat er in de toekomst meer treinen kunnen rijden.

Bekijk: De Doorbouwers #3: 'Een vitaal beroep' - De Lingense Alliantie (Mobilis, Dura Vermeer en ProRail)

Vitaal beroep

"Wij hebben een vitaal beroep. Uiteindelijk zorgen wij ervoor dat de infrastructuur in Nederland op orde blijft", zegt Peter Boonen, uitvoerder bij Mobilis. Hij werkt met zijn collega's van de Lingense Alliantie, die bestaat uit aannemerscombinatie Dura Vermeer-Mobilis en ProRail, aan project Spooromgeving Geldermalsen. Vanuit dit project wordt het station Geldermalsen opnieuw ingericht om te voldoen aan het Programma Hoogfrequent Spoor. 

Meer treinen

Tussen Amsterdam en Eindhoven gaan steeds meer treinen rijden. Daarvoor is meer ruimte nodig op het spoor. De Merwede-Lingelijn, tussen Dordrecht en Geldermalsen, krijgt daarom een eigen, vrij liggend spoor. Zo kunnen op het hoofdspoor elk uur zes intercity’s en twee tot zes sprinters rijden en hoeven de treinen niet meer het drukke spoor tussen Utrecht en Den Bosch te kruisen. Ook wordt op station Geldermalsen het aantal perrons uitgebreid en er komt een nieuwe reizigerstunnel. 

Tunnel onder het spoor door

"We zijn hier in Geldermalsen bij het begin van de tunnel die onder het spoor door komt. De overweg ligt midden in het dorp en met heel veel treinverkeer gaat die ook vaak dicht", zegt Peter Boonen. Collega Hans Rovers vult aan: "Deze huizen zijn gebouwd toen er nog één trein per uur voorbijkwam. Nu is dat om de vijf minuten." De nieuwe onderdoorgang wordt daarmee des te belangrijker. 

Zwaar werk, maar wel met familie 

Marco Meijer en zijn zoon werken aan een grote klus, namelijk het betonwerk van de onderdoorgang Lingedijk. Hier wordt beton gevlochten en vervolgens gestort: "Het is zwaar werk, heel zwaar werk," vertelt Marco in zijn pauze. Gelukkig kan het duo samen bijkomen in de auto onder het genot van een koffietje. Werken met familie heeft zo zijn voordelen, want in tegenstelling tot collega’s, kunnen de heren wel samen in een auto naar het werk rijden

Het spoor gaat door 

In videoserie 'De Doorbouwers' zie je spooraannemers en collega’s aan het werk bij spoorwerkzaamheden. Om het spoor in goede conditie te houden. Voor minder treinen nu, maar voor meer treinen in de toekomst. We verwachten namelijk in 2030 een reizigersgroei van 30 procent en bereiden ons daar op voor.  

Kijk je volgende week mee naar aflevering 4? Alle afleveringen komen ook op het YouTube-kanaal van ProRail

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers