De hangende tuinen van het Jaarbeursplein

Nieuws

3 november 2015

De metamorfose van het Jaarbeursplein is in volle gang. In 2018 is dit gebied veranderd in een levendig plein met een ondergrondse parkeergarage, kantoren, horeca, een bioscoop en natuurlijk het vernieuwde station. Om ook nu al wat kleur aan te brengen, loopt er een proef met ‘hangende tuinen’ aan de hekken rondom het bouwterrein.

“De bouwput op het plein wordt zo groot als een voetbalveld,” vertelt Carlijn van Campenhout, communicatieadviseur Gemeente Utrecht. “Dat gebied schermen we af met hekken die er twee jaar blijven staan, dus we willen graag dat ze ook leuk zijn om naar te kijken. Daarom experimenteren we met hangende plantenbakken. We testen op dit moment welke planten het daarin goed doen, ook met het oog op de verschillende seizoenen. En we proberen diverse manieren van bewatering uit. De definitieve ‘groene hekken’ komen begin volgend jaar. Ze hebben een lengte van meer dan 80 meter.”

Tot en met december is het plein rommelig voor fietsers en voetgangers, waarschuwt ze. “We verleggen af en toe routes, en we verplaatsen bushokjes en het busstation waar ook Eurolines stopt. Dus let goed op de borden. Vanaf januari is het overzichtelijker. Er zijn dan langs het grote bouwterrein twee brede corridors voor voetgangers.”

Zelf verheugt ze zich erg op de komst van ‘Het Forum’ in 2018. “Een langgerekt plein vanaf de Van Sijpesteijnkade tot en met de Rabobank op zo’n 7,5 meter boven de grond. Een looproute van en naar het station en verder. Het wordt zo mooi. Wacht maar tot het klaar is. Dan is deze voormalige achteringang van het station een waardige entree van Utrecht Centraal.”

Meer lezen en zien? Kijk op www.CU2030.nl.
 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers