De metamorfose van station Utrecht en de Jaarbeurs: één en één is drie

Nieuws

1 maart 2016

Wat het belang is van de metamorfose van station Utrecht voor de Jaarbeurs? Rob van der Heijden, directeur complexvernieuwing bij de Jaarbeurs, weet het wel: één en één is drie. “Die enorme uitbreiding van capaciteit en kwaliteit sluit naadloos aan bij de transformatie van het Jaarbeurscomplex. Dat versterkt elkaar.”

Een trekpleister op zich

“Dit station dat zo onder handbereik ligt, is voor de Jaarbeurs altijd al een van de belangrijkste pluspunten geweest”, zegt de directeur. “Ongeveer tweederde van onze bezoekers komt met het openbaar vervoer. Dat geeft het belang van Utrecht Centraal al meer dan genoeg aan. En nu verandert dat station ook nog eens in een hoogwaardige omgeving. Niet langer is het een functionele plek om van a naar b te komen. Het wordt een trekpleister op zich, dankzij de uitstraling van het gebouw, de ruimte, de winkels en alles wat er te doen is. Een wezenlijk verschil met hoe het was.”

Vriendelijk design

Ook de Jaarbeurs investeert de komende tijd flink in vernieuwing, zowel van het hallencomplex als het Beatrixgebouw. “Met al onze ontwikkelingsplannen, sta je daar over een paar jaar in een volledig vernieuwde omgeving. Bezoekers aan de Jaarbeurs lopen dan vanaf dat fantastische station in diezelfde prettige moderne sfeer naar het Jaarbeurscomplex. We letten daarbij op uitstraling, materiaalkeuze, kleurgebruik, veiligheid, verlichting, en gebruiken vriendelijk design met ronde vormen. Ook komen er meer restaurants, een megabioscoop en een hotel. Een omgeving die je na een voorstelling of evenement niet het gevoel geeft, ‘ik ben klaar’, maar: ‘ik blijf nog even hangen’. Ook al omdat er straks meer treinen rijden.

Zonnepanelen

“Wat ik daarnaast uitermate charmant vind, is dat er zoveel zonnepanelen worden gebruikt. Zowel op de perronoverkappingen van het station als op het Beatrixgebouw waar momenteel 1.500 panelen liggen. Die leveren stroom leveren aan 360 omwonenden. Bij de vernieuwing van het hallencomplex komt er nog eens zo’n 40.000 vierkante meter aan zonnepanelen bij. Zo draagt het hele stationsgebied ook nog op een heel concrete manier bij aan duurzaamheid.”

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers