Digitaal Schouwen: buiten = binnen

Nieuws

Gepubliceerd op 28 januari 2016 - Laatste update: 16 augustus 2020 10:43 uur

Van hoofdsein tot baanvaksnelheidsbord, op elk spoortraject of emplacement staan tal van objecten die het treinverkeer in goede banen leiden. Hoe beter de machinist de situatie buiten kent, hoe veiliger het is. Uiteraard is het dan noodzakelijk dat seinen en borden buiten precies op de plek staan zoals in de documentatie van de machinist staan beschreven. Toch zijn er in de praktijk weleens afwijkingen tussen de situatie ‘ binnen’ (op papier) en buiten op het spoor. Om dat tegen te gaan heeft ProRail in samenwerking met TU Delft en Ordina digitaal schouwen ontwikkeld.

Geavanceerde software

Met digitaal schouwen worden camerabeelden van de situatie ‘buiten’ gemaakt, verwerkt en vergeleken met de gegevens op onze technische tekeningen. Hiervoor heeft ProRail geavanceerde software laten ontwikkelen die de seinen en de borden op de camerabeelden herkent. Met behulp van nauwkeurige GPS-data wordt de positie van de herkende seinen en borden berekend. Als de resultaten niet overeenkomen met wat er in de documentatie staat, beoordelen railverkeerexperts de afwijkingen en nemen indien nodig maatregelen. De documentatie wordt aangepast en/of er vindt een actie buiten plaats zoals het verplaatsen van een bord. 

Beter beheerbaar spoor

Dankzij digitaal schouwen kunnen machinisten erop vertrouwen dat de documentatie overeenkomt met wat ze buiten tegen komen en zich zo voorbereiden op een veilige reis. Inspecteurs hoeven niet meer langs het spoor te lopen om de data te verifiëren dan wel afwijkingen te constateren. De methode draagt bij aan een punctueler, duurzamer en beter beheerbaar spoor.

Toegankelijke spoorinformatie

Digitaal schouwen maakt deel uit van het programma SpoorData van ProRail. Dit programma wil spoorinformatie breed toegankelijk maken voor alle spelers in de spoorbranche.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers