Door met acties tegen koperdiefstal

Nieuws

9 oktober 2015

De metaalbranche is nog altijd niet af van een aantal 'rotte appels.' Dat blijkt uit een reportage van EditieNL waar wij aan mee hebben gewerkt. Er wordt nog wekelijks koper gestolen langs het spoor. Dat zorgt voor veel vertragingen en hinder voor de reizigers en goederenvervoerders op het spoor.

Daling

Het aantal koperdiefstallen op het spoor is ten opzichte van vorig jaar wel drastisch gedaald. De inspaning van ProRail en de metaalbranche werpen dus hun vruchten af. Waren er in het eerste half jaar van 2014 nog 127 diefstallen, in 2015 is dat aantal gedaald naar 54. Een daling van 57%. Een mooie score, maar nog altijd wordt ons koper gestolen en vervolgens verhandeld, blijkt uit de reportage van het RTL-programma EditieNL.

 

Verborgen camera

Een verslaggever met een verborgen camera nam de proef op de som met een stuk koper dat hij van ons had geleend. Hij ging langs bij een aantal schroothandelaren. De meeste kennen de afspraken die ProRail, politie en justitie hebben gemaakt met de metaalbranche: wie koper aanbiedt moet zich legitimeren. Helaas zijn er nog altijd handelaren die zich niets van die afspraken aantrekken. Daarom gaan wij door met de maatregelen die wij al getroffen hebben om het aantal koperdiefstallen terug te dringen.

Maatregelen

Bij een koperdiefstal ontstaat schade aan het spoor en direct vertraging voor de reiziger. Erg vervelend. Daarom zetten we diverse maatregelen in om het de koperdieven zo moeilijk mogelijk te maken.

Camera’s en controles

Zo zijn er nachtelijke controles van beveiligers met honden, onze buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) en de politie. Op meerdere plekken langs het spoor staan camera's met infrarood en bewegingsmelders. Zo kunnen koperdieven op heterdaad worden betrapt. Om de toegang tot het spoor moeilijker te maken, plaatsen we hekken. Ook omwonenden van het spoor helpen een handje mee. Zij worden door ProRail opgeroepen om verdachte situaties te melden.

Aluminium en DNA-spray

Koper is het beste materiaal om stroom te geleiden. Nodig voor het spoor dus. Maar waar het kan, vervangen we koper door aluminium. Dat is veel minder waard. Tenslotte is veel koper door ProRail bewerkt met synthetisch DNA zodat de afkomst van het koper kan worden bepaald.

Actie koperslag

Een goede samenwerking is het halve werk. Daarom werken we samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie, de metaalbranche en het openbaar ministerie in ‘Actie Koperslag’. Binnen deze samenwerking is de wettelijke identificatieplicht bij de inkoop van koper gestart. Bovendien wordt tijdens de strafrechtelijke vervolging meer rekening gehouden met de gevolgen die koperdiefstal voor het spoor en reizigers kan veroorzaken. Dat betekent vaak hogere straffen.

We gaan door

We zijn blij dat het aantal koperdiefstallen en daarmee de veroorzaakte overlast op het spoor daalt. Maar, we zijn er nog niet. Nog steeds vinden er diefstallen plaats. De ingezette maatregelen worden dan ook doorgezet om het aantal nog verder terug te dringen.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers