Doorkijkje spoorverdubbeling Utrecht Centraal – Leidsche Rijn

Nieuws

15 oktober 2015

De spooruitbreiding tussen Utrecht Centraal en Leidsche Rijn komt steeds dichterbij. Binnenkort maakt ProRail een definitieve keus voor de aannemer die er aan de slag mag. Wat staat er de komende tijd op de planning?

De uitbreiding van twee naar vier sporen tussen Utrecht Centraal en Leidsche Rijn is het allerlaatste deel van de gehele spoorverdubbeling tussen Houten en Woerden, onderdeel van het project Randstadspoor. Er komt onder meer een nieuwe spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal en een nieuw viaduct over de Thomas à Kempisweg.

Tjarco Tiegelaar is bouwmanager ProRail Randstadspoor. “Het komend half jaar staat vooral in het teken van voorbereidend werk. We gaan ter plaatste het spoor en de omgeving ‘inmeten’; gegevens verzamelen die nodig zijn voor de afronding van het ontwerp en voor de aanvraag van allerlei vergunningen. Ook in verband met de spoorverdubbeling gaat energiebedrijf Eneco in de loop van 2016 een stadsverwarmingsleiding verleggen en vernieuwen. Ze pakken meteen een leiding mee die eigenlijk pas later aan vernieuwing toe zou zijn. Daarmee voorkomen ze dat de parkstrook langs de Cremerstraat - die in verband met het spoorproject opnieuw wordt ingericht – straks weer op de schop moet.”

Het bijzondere aan dit project is dat één aannemer alles doet. “Meestal knippen we de werkzaamheden op; de ene aannemer maakt de onderbouw - brug, beton, grond - en andere spooraannemers doen de rest. Nu hebben we gevraagd om één aannemer die de uitvoering van het gehele spoortraject van begin tot eind oppakt. Dus ook de spoor- en bovenleiding en de treinbeveiligingssystemen, inclusief het ontwerp.”
Op dit moment is bouwbedrijf BAM bezig met het uitwerken van een plan van aanpak. De definitieve gunning staat gepland voor eind oktober.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers