Dubbelduurzaam: Olifantsgras in Beverwijk

Nieuws

2 mei 2017

ProRail heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Waar het kan passen we innovatieve oplossingen toe. Zoals in Beverwijk, waar nu geluidsschermen staan van, jawel, olifantsgras.

Wat is olifantsgras?

Het is geen riet en ook geen bamboe. Het olifantsgras, ofwel Miscanthus Gigantus, heeft speciale eigenschappen: het gewas groeit snel en neemt aanzienlijk meer CO2 op dan andere planten en bomen. Na de oogst wordt het gras verwerkt in beton, waardoor de CO2 duurzaam opgeslagen is. Het olifantsgras wordt verbouwd in de Haarlemmermeer bij Schiphol, dus het gaat ook nog eens om een lokaal product. Toegepast in Beverwijk, dus zonder veel transportbewegingen.

Geluidsscherm van olifantsgras

De geluidsschermen van olifantsgras hebben een grove, open structuur. En dat is handig voor de geluidsabsorptie. Na de recente spoorvernieuwing in Beverwijk plaatste ProRail de innovatieve schermen langs het spoor, om de omgeving tegen geluid te beschermen: de Eco Silence Wall was geboren. De geluidsschermen zijn ontwikkeld door aannemer Strukton, waarvoor hulde!

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers