Duurzame ledverlichting op 400 stations

Nieuws

Gepubliceerd op 9 december 2016 - Laatste update: 16 augustus 2020 11:57 uur

In hoog tempo worden stations de komende jaren voorzien van ledverlichting. Voor de vervanging zijn vorige week overeenkomsten gesloten met een aantal installatiebureaus. Ledverlichting verbruikt de helft minder energie dan de huidige verlichting.

Het streven is om in 2020 alle verouderde verlichting op stations te hebben vervangen door ledverlichting. Daarmee kunnen we als ProRail flink wat energie besparen als je bedenkt dat verlichting op stations goed is voor 15 procent van ons energieverbruik. Waar mogelijk willen we een slim systeem aanleggen dat de verlichting dimt als er geen reizigers zijn. Naast armaturen en dimmers gaat het om het aanpassen van lichtmasten, abri’s, perronkappen, reizigerstunnels, traverses en bekabeling. De investering wordt terugverdiend door een besparing op energieverbruik en onderhoudskosten.

Toegankelijkheid

Naast een flink besparing op onze energierekening, vergroot de ledverlichting de toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking. Zodoende draagt het ook bij aan ons doel mensen zoveel mogelijk zelfstandig te laten reizen.

Stations aan led

Inmiddels brandt de ledverlichting op de stations van Hardenberg, Voorschoten, Zoetermeer, Den Helder, Ruurlo, Lochem, Dieren en Lichtenvoorde, Maarn, Den Haag, Hollands Spoor en. Den Haag Laan van NOI.  Voor de uitbreiding op andere stations heeft onze directeur Stations Ronald Nomes overeenkomsten gesloten met de installatiebureaus Klaver, Van Dorp, Strukton, TES, en Volker. Zij combineren het vervangen van de verlichting met andere opdrachten op het gebied van toegankelijkheid, onderhoud en duurzaamheid.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers